Gå til sidens hovedinnhold

FHI-overlegen etter oppstyret: – Urimelig tolkning

«Det var den uken.»

Fire ord fra FHI-overlege Preben Aavitsland skapte mye oppstyr denne uken, helt opp til helse- og omsorgsminister Bent Høie, og statsminister Erna Solberg:

«Det var den pandemien».

Til Morgenbladet fredag snakker den profilerte FHI-overlegen ut om reaksjonene og alt som skjedde etter meldingen ble publisert søndag. Han mener mange av reaksjonene som kom var «litt vel bokstavelig og humørløs», men føler det var helt innenfor at Høie og Solberg blandet seg inn, i tillegg til at hans egen sjef, Camilla Stoltenberg, gikk ut i mediene.

– De litt bokstavelige tolkningene førte til et behov for å presisere den offisielle linjen. Det er helt greit. Jeg tror samtidig at de fleste tolket meldingen som et uttrykk for optimisme, ikke som noen formell avslutning av den norske epidemien, sier Aavitsland til Morgenbladet.

Norsk debatt: Slik kan vi ikkje ha det, Bent Høie!

Dette ville han egentlig frem til:

– Tanken var å vise at det går riktig vei. For hver dag som går, synker risikoen for at vi skal få mange sykehusinnleggelser. Årsaken er at vi har vaksinert over 95 prosent av dem som er over 65 år og snart halvparten av dem mellom 45 og 64. Etter hvert er det ikke så mange igjen med høy risiko for alvorlig sykdom. I tillegg har kommunene nå god beredskap. De vet hva de skal gjøre for å slå ned lokale utbrudd.

Les også: Norsk professor advarer: - Jeg kan lage korona-viruset på fire måneder

Lege Mads Gilbert var blant dem som mandag gikk hardt ut mot Aavitsland, og som mente at sistnevnte gikk over streken med sin Twitter-melding:

– Han gikk jo så langt som til å si at «brannen er slukket» og «bare etterslukking gjenstår». Det er en metafor som gjør at godtfolk vil tenke at nå er det bare å slappe av, for det sier jo topp-eksperten. Dette er dårlig kriseledelse, og jeg oppfatter det som en sabotasje av ledelsen i FHI, Helsedirektoratet og helseministeren, sa Gilbert til NRK.

Les også: En av tre nordmenn tror pandemien er over i år

Til Morgenbladet sier Aavitsland at man fremover må prøve å ikke henge igjen i pandemien som en ny normaltilstand. Han omtaler Gilberts anklager slik:

– Det er et eksempel på den humørløse lesningen. Det var en urimelig tolkning at den meldingen skulle være et «faren over»-signal, sier Aavitsland.