Gå til sidens hovedinnhold

FHI: - Regner med at det i tiden fremover vil bli flere fullvaksinerte som innlegges i sykehus

De mener likevel at epidemien er under kontroll i Norge.

FHI har lagt frem sin siste ukerapport fra uke 31, og de skriver innledningsvis at antall meldte tilfeller har økt med 32 prosent fra uke 30 til uke 31. Det utgjør 97 meldte tilfeller per 100.000 innbyggere, står det å lese i pressemeldingen om ukerapporten. Foreløpig er det meldt 2.965 tilfeller av covid-19 i uke 31, en økning på 32 prosent siden uke 30. Da var tallet 2.250.

- Selv om vi nå ser en stor økning i antall meldte tilfeller, er epidemien fortsatt under kontroll i Norge, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Sykehusinnleggelser

De opplyser at det foreløpig har vært 29 nye innleggelser på sykehus i uke 31, og at det er noe høyere enn antallet innleggelser i perioden fra uke 25 til uke 30.

Les også: FHI ikke bekymret for vaksinenølere

- Forekomsten av sykehusinnleggelser, intensivinnleggelser og dødsfall holder seg fortsatt lavt. Vi tror dette skyldes at vaksinasjon beskytter de eldre og andre med forhøyet risiko for alvorlig forløp, og vi regner det som lite sannsynlig at epidemien blir så stor som i tidligere bølger og at sykehusenes kapasitet trues, sier vold.

Og hun fortsetter:

- Vi regner med at det i tiden fremover vil bli flere fullvaksinerte som innlegges i sykehus, fordi antallet fullvaksinerte vil stige i ukene fremover. Foreløpig ser vi at antallet innleggelser er lavt, men vi forventer at det vil stige noe i ukene fremover.

De skriver at totalt 1.137 fullvaksinerte har fått påvist koronasmitte, noe som utgjør om lag 0,06 prosent av de fullvaksinerte.

Delta-varianten dominerer

FHI skriver at Delta-varianten sto for 98 prosent av tilfellene i uke 31, og at Vestland har fleste meldte tilfeller per 100.000 innbyggere for uke 30 og uke 31.

I ukerapporten skriver FHI at antall bekreftede tilfeller har økt fra 50 tilfeller fram til uke 21, til nå totalt 5.436 tilfeller til og med uke 31.

Les også: Nakstad varsler nye verktøy i møte med en eventuell ny smittebølge

Avslutningsvis skriver FHI at vaksinedekningen er veldig god.

- Mot slutten av september vil alle over 18 år ha fått tilbud om to doser vaksiner. Vaksinene er svært effektive, men ikke 100 prosent effektive og vi vil fortsatt se smitte, sykehusinnleggelser og dødsfall i forbindelse med Covid-19 infeksjoner. Vaksinedekningen vil også redusere smittespredningen i samfunnet og gjøre at vi gradvis vil nærme oss en tilstand der Covid-19 blir en infeksjon vi kan leve tilnærmet normalt med, sier Vold.

Nakstad forklarte nylig at dette vil bli viktigere fremover i TISK-strategien: