Hiv- og syfilistallene økte også fra 2021 til 2022
– Fra august 2022 har antall meldte tilfeller av klamydia ligget høyere enn tidligere år. Dette sammenfaller med en tilsvarende økning i gonoré blant unge heteroseksuelt smittede, og kan skyldes økt sosial kontakt etter gjenåpningen av samfunnet. Noen endringer i kriterier for rapportering og overvåking kan også ha bidratt til at melderaten har økt, sier overlege Anne Olaug Olsen ved FH i en pressemelding.
Klar oppfordringen
Klamydiatallene er tilbake på normalnivå som før pandemien.

Legene trodde Charlotte bare hadde et fødselsmerke: – Jeg var en prøvekanin
Det er særlig blant unge at tallene øker, opplyser de. Det ble totalt meldt om 29.271 tilfeller av klamydia i 2022. Det er den mest utbredte kjønnssykdommen her til lands.
Flertallet av klamydia-tilfellene, 58 prosent, var kvinner. Den gjenspeiles også i testtallene, som viser at 69 prosent av alle testene skjer blant kvinner.
– Økt kondombruk er avgjørende for å begrense smittespredningen av klamydia og gonoré. Samtidig er det svært viktig med god smittevernveiledning og grundig smitteoppsporing rundt hvert tilfelle, sier Olsen.

Kritisk til prestisjerapport og kvinnehelse: – Mange problemer
Også senteret Sex og Samfunn merket en klar økning i kjønnssykdommer.
– Norge er i verdenstoppen i forekomsten av klamydia, sett i forhold til antall innbyggere. Det må vi gjøre noe med, sier gynekolog Siri Kløkstad ved senteret til NTB.
Syfilis og Hiv øker
Også gonoré-tallene økte kraftig i 2022. I fjor ble det meldt 1.857 tilfeller av gonoré, mot 555 tilfeller i 2021.
I 2022 ble det meldt om 192 tilfeller av syflis, hvor kun åtte av tilfellene var blant kvinner.
Hiv-tallene viser at det ble registrert 245 av denne kjønnssykdommen. Mange av disse tallene tror FHI kan knyttes til flyktninger og innvandrere som kommer til Norge. Av de 245 tilfellene var 192 smittet før ankomst til Norge.
Menn som har sex med menn og heteroseksuelle menn på reise i utlandet, særlig i Sørøst-Asia, er fortsatt mest utsatt for hivsmitte.