Til nå har det blitt satt 2.197.210 førstedoser med koronavaksiner her til lands, viser FHIs talloversikt tirsdag. Det vil si at 40,8 prosent av Norges befolkning er vaksinert med første dose.
I Oslo hadde over 54 prosent av byens befolkning fått en dose vaksine tirsdag. Fylket som ligger aller best an prosentvis er Viken. Der har 55,1 prosent av befolkningen fått det første sprøytestikket.
Også hva gjelder satte andredoser ligger Viken godt an med 35,4 prosent av befolkningen ferdigvaskinert. Innlandet ligger helt i tet med 35,5 prosent fullvaksinerte.
Les også: Erna Solberg om gjenåpningen: - Vi tror dette skal gå bra
Optimistisk målsetning
En viktig faktor for at nevnte fylker ligger godt an er vaksineomfordelingsstrategien, som vil bli avsluttet i uke 29. Strategien har gått ut på at 24 kommuner har fått ekstra doser, mens over 300 har måttet gi fra seg doser.
Da Folkehelseinstituttet la frem det de så på som et optimistisk og oppnåelig vaksinescenario den 30. april – var målsetningen at alle over 18 år ville være ferdig vaksinert innen uke 30, altså innen 31. juli.
I slutten av mai var det optimistiske scenarioet endret. Da var målstreken flyttet til uke 36, altså innen 12. september.
15. juni justerte FHI på ny deres vaksinescenario-oversikt. Også denne gangen ble målsetningen utsatt. Der var scenarioet at alle over 18 år ville få to doser tidligst i uke 40, altså innen 10. september.
Tar ikke vaksine-telefonen
I bydel Gamle Oslo er de godt i gang med å vaksinere gruppe 10 i vaksinekøen, altså alder 18-24 år og 40-44 år.
Og med denne yngste gruppen har bydelsoverlege Simen Ravlo merket at det er en forskjell.
– Den ene forskjellen vi har merket oss er at de ofte ikke tar telefonen når vi ringer, sier Ravlo.
Han sier videre at de som ringer rundt for bydelen da sender melding og ringer på nytt igjen.
– De svarer ofte den andre gangen vi ringer, når de ser at vi har sendt melding – og de vet det er fra bydelen og det gjelder vaksinering, sier bydelsoverlegen.
I Alta opplever de noe av det samme, men der er hovedproblemet at de unge ikke har registrert nummeret sitt i eget navn.
Tirsdag gikk derfor kommunen ut og ba alle som er 18 år om å sende inn personalia og kontaktinfo til kommunen.
– Vi har begynt å ringe opp alle som er født i 2003 for å avtale time til koronavaksine, men vi mangler mange telefonnummer, skriver kommunen tirsdag.
I Gamle Oslo vaksineres det for tiden mellom 500 og 700 personer daglig. Denne uken starter bydelen til og med å vaksinere den siste aldersgruppen, de mellom 25 og 39 år.
– Vi sikrer hele tiden at det er fulle bøker og at vaksine-timeplanen fylles opp. Vi avtaler timer for vaksinering god tid i forveien, sier han.
Det mener Ravlo er suksessnøkkelen til at vaksinedoser ikke går til spille.
Les også: Disse vaksine-bivirkningene må unge være obs på
Annen problemstilling bekymrer FHI
Uavhengig av akkurat når man regner med å komme i mål med vaksineringen er man avhengig av å vaksinere en hel del i sommer.
Men som i sommerferier flest, reiser folk hjem fra studier og de som er hjemme reiser kanskje på ferie. At folk ikke skal møte opp til avtalt time er noe som bekymrer FHI-overlege Preben Aavitsland.
– Hvordan ser FHI på den problemstillingen nå i sommer?
– Vi er bekymret for at folk bare skal utebli fra vaksinasjonstimen. Det skaper ekstraarbeid for hardt pressede vaksinasjonssentre, sier FHI-overlegen.
Klar oppfordring
Derfor kommer Aavitsland med et innstendig råd til alle om å ikke droppe vaksinetimen av den grunn.
– Vår klare oppfordring er derfor at folk takker ja til tilbudet, møter opp og blir vaksinert. Kan de absolutt ikke ta timen, så si fra til vaksinasjonssenteret!