Funnene av virusvarianter i Tønsberg med samme mutasjoner som nå dominerer i India har skapt bekymring. Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet avdramatiserer.

- Vi er på tå hev for alle nye virusvarianter som kan gi mer spredning, inkludert den indiske, sier Forland i et intervju med Nettavisen.

Les også: Ferske vaksinetall sjokkerer

I sin siste ukerapport omtaler FHI et enkelt importtilfelle fra India som ble funnet i Helse Bergen. Dette var en variant som bærer mutasjonen E484Q og L452R, varianten som har økt i andel i India de siste månedene. Det ble også påvist fem tilfeller med virus som har E484Q-mutasjon i spike i mars, alle innsendt fra laboratoriet i Tønsberg.

Les også: Lav innleggelsesrisiko på grunn av korona for gravide

Utbrudd på fremmed skip

Forland mener bekymringen for funnene i Tønsberg er noe overdrevet . Disse prøvene knytter seg til et utbrudd på et skip for over en måned siden. Mannskapet ble prøvetatt om bord og de smittede isolert. Skipet og mannskapet har forlatt landet.

- Vi har hatt mange utbrudd med ulike virusvarianter gjennom pandemien. Dette er én variant av mange som har kommet forbi, sier han.

Les også: India har fått britisk koronautstyr

Følger utviklingen nøye

Forland sier FHI følger utviklingen med nye virusvarianter nøye.

- I India er det trolig at det er den indiske varianten som dominerer nå. Får den fotfeste i én region, er det fare for at den kan spre seg. Derfor må vi tenke globalt for å kunne slå ned denne pandemien, sier han.

Les bakgrunn her: FHI har oppdaget en ny undergruppe av koronaviruset