OSLO, KONGENS GATE (Nettavisen): Regjeringen, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet holdt onsdag ny pressekonferanse om koronasituasjonen.

Der inviterte Folkehelseinstituttets avdelingsdirektør Line Vold til det hun kalte en offentlig samtale om hvordan Norge skal motvirke og eventuelt håndtere en ny nasjonal smittebølge.

Les også: Høie advarer: - 1,6 millioner nordmenn kan befinne seg i risikogruppen

- I verste fall risikerer vi en ny nasjonal bølge. Det fins ingen magiske løsninger, sa Vold.

Hun snakket om usikkerheten som er knyttet dette og sa den kan komme til å vare «i måneder og år».

- Smittespredningen er fortsatt på et relativt lavt nivå, men vi ser det høyeste antallet sykehusinnleggelser vi har hatt siden uke 17. Foreløpig er det for tidlig å si om det er en økende trend, sa Vold

Hun la til at Folkehelseinstituttet er i tenkeboksen om hva som er hensiktsmessige smitteverntiltak framover:

- Tiltakene i mars var på grunnlag av mangelfull kunnskap, sa Vold og pekte på at kunnskapen om viruset og smittespredningen nå er høyere.

Hun antydet at det er mulig å «gjøre justeringer» og kanskje «spisse tiltakene mer». Eksempelet hun brukte var at skolestengingen som ble gjennomført i våres trolig ikke ville blitt gjort med den kunnskapen man har nå.

Foruten Vold, deltok justis- og beredskapsminister Monica Mæland, helse- og omsorgsminister Bent Høie og helsedirektør Bjørn Guldvog på pressekonferansen.

Les også: Her er smittetrykket høyest: - Situasjonen ute i Europa bekymrer oss

Lemper på innreise-reglene

Justisminister Monica Mæland (H) innledet med å si at regjeringen lemper på reglene for innreise til Norge slik at flere familiemedlemmer som er bosatt i utlandet, enklere kan besøke slektninger i Norge.

Helseminister Bent Høie (H) brukte tid på å forsvare den norske koronastrategien og avviste bestemt at det hadde vært lurere å satse på flokkimmunitet.

- Å slippe viruset løs og samtidig beskytte risikogruppene ville vært veldig krevende og påført mange mennesker en stor belastning, sa Høie blant annet. Han sa at risikoen for å feile med et slik strategi hadde vært stor.

Høie sa videre at smitten har beveget seg fra de unge til de gamle og at land etter land i Europa rammes hardt.

- Vi er ikke der i Norge og jeg håper vi ikke kommer dit, sa Høie - som la vekt på at viruset er farlig.

Guldvog varslet at Helsedirektoratet og FHI skal se på innreiseregler i lys av hva som blir EUs linje.

- Det er for tidlig å si noe om utfallet her, sa han og la til at situasjonen ute i Europa nå, med høy smittespredning i en rekke land, ikke akkurat taler for å lempe på innreisereglene nå.

FHI understreker at dagens regelverk var laget i en annen situasjon, og antydet at dagens list var lagt for lavt.

Endringer i viruset

I Trondheim, som er en av kommunene som har et pågående lokalt smitteutbrudd, er det oppdaget en mutert variant av covid-19-viruset.

- Det er ingen holdepunkt for at dette viruset gir mer alvorlig sykdom, sa FHI-leder Line Vold, som på spørsmål fra Nettavisen svarte at det ikke kan utelukkes verken et mer alvorlig eller mildere sykdomsforløp.

Guldvog: - Tre hovedgrunner til at vi lykkes

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier det er tre hovedgrunner til at vi har lykkes bra i Norge.

- Befolkningen følger rådene våre, kommunene har trappet opp testing og smittesporing - og vi har klart å holde smitte utenfor sykehjem, sier Guldvog om suksessfaktorene.

Les også: 169 nye koronasmittede registrert siste døgn

Tirsdag viste totaltallene i Norge 16.603 smittetilfeller etter 1.505.650 gjennomførte tester. 1171 koronapasienter har vært innlagt på sykehus, 252 av dem på intensiven. Antallet døde knyttet til koronasmitte i Norge er så langt 278.

Trondheim: Barn under ti år smittet

Trondheim er en av kommunene som har et pågående utbrudd. Mandag ble det opplyst at sju nye smittetilfeller var påvist. Tirsdag testet ytterligere ni personer positivt på covid-19.

Blant de smittede er et barn under ti år. I løpet av tirsdag ble det gjennomført 1074 tester i Trondheim, opplyser kommunen.

En av de smittede som ble oppdaget mandag hadde i løpet av helgen vært innom flere serveringssteder i Trondheim, uten at det var klart om vedkommende hadde utsatt noen for smitte underveis.

Les også: Koronasmittet person besøkte sju serveringssteder i Trondheim i helgen

170 personer i karantene i Hammerfest

Det er også et pågående utbrudd i Hammerfest, der kommunen onsdag melder om 25 påviste tilfeller av covid-19-smitte.

Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) opplyser at 170 personer er i karantene i kommunen, melder NTB.

Siden forrige pressekonferanse tirsdag formiddag har to utenlandske arbeidere testet positivt, det har også to nærkontakter og en ung mann som kommunen antar kan ha blitt smittet på Brygga Mathus 8. oktober.

- Vi venter mer smitte, og det er en uoversiktlig situasjon. Viruset sprer seg nå i Finnmark, har Sivertsen Næss uttaltt.

Hammerfest får bistand fra det nasjonale smittesporingsteamet ved FHI.

42 nye smittetilfeller i Oslo

I Oslo ble det tirsdag registrert 42 nye koronasmittede personer, elleve færre enn dagen før.

De siste 14 dagene er det registrert 675 smittetilfeller i hovedstaden, viser tall fra Oslo kommunes oversikt.

Ingen bydeler ligger dermed under den «røde grensa» for smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

Sverige strammer grepet om Uppsala

Tirsdag varslet Folkhälsomyndigheten i Sverige at de for første gang tar i bruk den nye hjemmelen for skjerpede smittevernsråd. De nye anbefalingene, som sterkt fraråder bruk av kollektivtrafikk og sosial omgang med andre enn dem man bor sammen med, innføres for region Uppsala rett nord for Stockholm, der sykehusene opplever en sterk økning i antall koronapasienter.

Tirsdag ble det kjent at Folkehelseinstituttet anbefaler regjeringen å innføre innreisekarantene for regionen Kalmar i Sverige. Ellers er det ingen endringer.

I den sørsvenske regionen har det vært er en økning i antall tilfeller de siste ukene. Kalmar har hatt 23,6 bekreftede tilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene.