OSLO (Nettavisen): I mai og juni kommer de store forsyningene av koronavaksine. Da håper Folkehelseinstituttet at det også blir mulig med lettelser, blant annet på reiser.

Og allerede nå kan du dra blant annet til Færøyene og Island uten å risikere karantenekrav når du kommer hjem.

Les også: Regjeringen åpner for geografisk skjevfordeling av vaksiner

Gule land

De fleste land rundt oss er fortsatt røde på Folkehelseinstituttets reiseråd-kart, men noen er ennå gule. Det betyr at du kan reise dit og komme hjem, uten å bli møtt med krav om karantene.

- Kanskje er dette året for ferie til Vest-Norden som det gjerne kalles, altså Færøyene, Island og Grønland, sier overlege og FHI-topp Preben Aavitsland til Nettavisen.

Husk testkrav og karantenekrav i ferielandet

Husk likevel på at det generelle rådet om å unngå unødvendige utenlandsreiser fortsatt gjelder.

Aavitsland sier de som tross dette planlegger utenlandsreise må tenke over følgende:

 • Testkrav før ankomst i ferielandet
 • Karantenekrav i ferielandet
 • Reglene for oppførsel i ferielandet
 • Testkrav før innreise i Norge på veien hjem
 • Karantenekrav i Norge på veien hjem

Røde og røde skraverte områder på kartet over viser landene som utløser karantene-krav ved innreise til Norge per 1. mars 2021.

Gule områder, blant annet Grønland, Island, Færøyene og deler av Finland, er steder som ikke utløser karantene-krav, ifølge Folkehelseinstituttets oversikt.

Dette er landene og områdene på gul liste:

 • Færøyene
 • Mellersta Österbotten (Central Ostrobothnia Hospital District)
 • Kajanaland (Kainuu Hospital District)
 • Norra Karelen (North Karelia Hospital District)
 • Norra Savolax (Pohjois-Savo Hospital District)
 • Grønland
 • Island

For Færøyene, Island og Grønland er det ingen endringer, men en fortsettelse av unntakene. For Finland er det innført innreisekarantene for tre distrikter (Åland, Södra Savolax og Syd-Österbotten, mens man viderefører unntak for Norra Savolax, Norra Karelen, Kajanaland og Mellersta Österbotten).

I «gule områder» er smittespredningen vurdert å være så lav at det ikke er krav om karantene, selv om disse områdene også kan ha økt risiko. I «røde områder» er smittespredningen høyere. «Skraverte områder» er ikke evaluert eller mangler tilstrekkelig data om smittespredning.

Når du kommer til Norge fra et "rødt område" eller et "skravert område" bør du dra rett til egnet sted for å gjennomføre karantenen, helst med egen transport, skriver FHI på sine nettsider.

- Hvis du blir nødt til å oppholde deg på et offentlig sted eller ta offentlig transport, skal du ha på munnbind til du er framme. Prøv å unngå avganger der du ikke klarer å holde minst 1 meters avstand til andre, heter det videre.

Den generelle oppfordringen er som nevnt den samme som før:

Regjeringen anbefaler å unngå alle reiser som ikke er strengt nødvendige til utlandet.

Jobber med gjenåpningsplan

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet jobber nå med en gjenåpningsplan som skal leveres til regjeringen i midten av mars, skriver VG.

- Jeg vil anta at vi kan begynne å gi lettelser, når risikogruppene er vaksinert, sier smitteverndirektør Geir Bukholm til avisa.