Gå til sidens hovedinnhold

FHI-topp: - Regner med at flere regioner vil gå over til gult neste uke

Hvor kan reiserestriksjonene for nordmenn ryke først? Finland ligger best an og Portugal begynner å nærme seg.

Neste uke gjør Folkehelseinstituttet en ny vurdering av om land og regioner kan gå fra rødt til gult på karanteneplikt-lista.

Les også: Danskene våknet opp til gladnyhet om ytterligere gjenåpning

- Finland ligger desidert best an. Vi regner med at enda flere regioner vil gå over til gult nivå neste uke. Finland er det landet som har klart å holde insidensraten i de fleste regionene på et stabilt nivå, der flere av regionene gjerne ligger rett under og rett over karantenekravet, sier overlege og FHI-rådgiver Preben Aavitsland til Nettavisen.

Enn så lenge er det en klar anbefaling fra regjeringen å unngå alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige. Det er også innført kraftige innstramminger i utlendingers adgang til innreise til Norge. Alle som kommer til Norge fra utlandet, med unntak av gule land og regioner i Europa, skal være 10 døgn i karantene.

Foreløpig er det bare deler av Finland (i tillegg til Grønland) som er gult på reiseråd-kartet og dermed unntatt for karantenekravet for nordmenn.

Les også: Ett nytt tilfelle med indisk virusvariant påvist på Vestlandet

Reiserestriksjoner kan ryke

Men en gunstig smitteutvikling i flere europeiske land og stadig flere vaksinerte gjør at noen restriksjoner snart kan ryke.

- Tiden er inne for lettelser, sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen mandag. EU-kommisjonen foreslår at medlemsland i første omgang letter på reiserestriksjoner for alle fullvaksinerte.

Les også: Ny studie: - Én vaksinedose halverer smitterisikoen

Grønnfargen tilbake

På et smittetrykk-kart som det europeiske smittevernbyrået ECDC publisert 29. april dukket grønnfargen opp igjen for første gang på lenge (i deler av Norge og Finland). Grønn farge på ECDC-kartet viser smittetrykk under 25 nye smittetilfeller per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

- Hvordan skal vi tolke ECDC-kartet? Får det noen praktiske konsekvenser for Norge og nordmenn?

- Det går framover i Europa. Finland, Danmark, Island og Irland samt Kanariøyene, Madeira og Portugal ligger best an, altså land og områder i utkanten av Europa. Etter hvert vil karanteneplikten kunne opphøre for flere land. Portugal begynner å nærme seg, svarer Aavitsland.

Skal snakke om koronapass

Statsminister Erna Solberg (H) inviterer til pressekonferanse om koronasituasjonen på Statsministerens kontor onsdag 5. mai klokka 13.00. Pressekonferansen vil blant annet handle om framdriften i arbeidet med å lage et koronapass, opplyser regjeringen.no.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, kultur- og likestillingsminister Abid Raja, helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet vil delta.

Les også: Ber EUs medlemsland åpne grensene for fullvaksinerte