OSLO (Nettavisen): Nå gjelder det å unngå en så stor smittebølge i vinter at intensivavdelingene blir overbelastet, sier FHI-topp Preben Aavitsland til Nettavisen. Han forventer at veldig mange vil bli smittet, også vaksinerte.

- Hva kan vi forvente å se av smittespredning her i Norge i ukene som kommer?

- Vi forventer en større bølge av epidemien i januar - mars. Siden omikronvarianten er vanskelig å bremse, vil veldig mange bli smittet, også vaksinerte. Det avgjørende for håndteringen blir hvor mange som må på sykehus og særlig på intensivavdeling, sier Aavitsland, som er overlege i Folkehelseinstituttets ledelse, professor ved pandemisenteret ved Universitetet i Bergen og i tillegg kommuneoverlege i Arendal og Froland.

Les også: Immunolog tror smittebølgen er større enn det vi ser konturene av

Vaksinasjon og beskyttelse

Aavitsland er fortsatt optimist med tanke på vaksineeffekt, omikron og sykdomsbyrde:

- Det ser ut til at andelen med alvorlig forløp er betydelig mindre med omikronvarianten enn med deltavarianten. Vaksinasjon beskytter godt mot alvorlig forløp. Dersom kapasiteten på intensivavdelingene likevel utfordres, eller dersom det blir så mange syke at helsetjenesten i kommunene kan bryte sammen, må det nye tiltak til for å bremse epidemien mer.

- Går det fort nok med vaksinasjonen nå?

- Vi prøver nå å bremse epidemien for å unngå en for høy bølgetopp. Det er testingen, isoleringen og karantenen samt de kontaktreduserende tiltakene som skal bremse epidemien. Vaksinasjon med tredje dose bidrar også ved at mange blir bedre beskyttet mot å bli smittet og smitte videre med omikronvarianten, iallfall for noen uker. Tredje dose er selvfølgelig også viktig for å friske opp beskyttelsen mot alvorlig sykdom. Dette er viktigere jo eldre man er. Alle over 45 år bør ta tredje dose så snart de kan, altså minst 20 uker etter dose to.

Les også: Nye regler for koronasertifikat: – Må ta oppfriskningsdose

- Er det vaksiner og vaksinekapasitet nok?

- Det er vaksiner nok, og kommunene har nå økt sin kapasitet. Det skal ikke være noen forsinkelser nå.

- Er det slik at alle over 45 år nå kan få 3. dose, eller skal de under 65 år og uten underliggende sykdommer vente litt?

- Kommunene er i hovedsak ferdig med dem over 65 år og er i full gang med dem mellom 45 og 64 år. Sjekk kommunens hjemmeside for systemet i din kommune. Mange steder får man innkalling, andre steder må man melde seg.

Tredje dose til alle over 18 år

Aavitsland sier det var litt lavere vaksinasjonstempo i uke 51 og 52, men at FHI regner med at det tar seg opp nå i januar slik at alle over 45 år kan få seg sin tredje dose i løpet av måneden og alle over 18 år som ønsker det, kan få sin tredje dose i løpet av februar.

- Nasjonale tiltak som skjenkestopp er et hett tema. Hva slags restriksjoner kan forsvares framover og for hvem?

- Nå gjelder det å unngå en så stor bølge i vinter at intensivavdelingene blir overbelastet. En overbelastning vil gå ut over alle dem som trenger intensivbehandling etter operasjoner, ulykker eller andre akutte sykdommer. Mange operasjoner må eventuelt utsettes. Vi ønsker ikke unødvendige restriksjoner, og vi vil gi råd om avvikling så snart restriksjonene ikke trengs mer, svarer Aavitsland og peker på at Folkehelseinstituttet for tida gir råd til regjeringen om videre tiltak.

Ber de uvaksinerte tenke seg om

- Ifølge FHIs siste ukerapport er det fortsatt noen hundre tusen nordmenn over 16 år som ikke har fått første dose. Noen vil ikke og noen kan ikke. Hva sier dere til disse gruppene?

- Det er nå 321.000 som ikke er registrert med en eneste dose. Av dem er 104.000 over 45 år. Nå kommer omikronbølgen for fullt. Da er det vanskelig å unngå viruset. Vi ber dem tenke seg om en gang til. Det er mye tryggere å møte viruset med iallfall én dose, men helst to doser innabords. Vaksinasjon hjelper immunforsvaret å forberede seg til dette første møtet med viruset slik at man ikke blir alvorlig syk.

- Apropos boosterdoser: Hvor lenge kan vi holde på å vaksinere folk med så hyppige intervaller?

- Planen nå er å tilby boosterdose til alle voksne. Det er viktigst for dem over 45 år å takke ja. Det er for tidlig å bestemme framtidig vaksinasjon, men med dagens vaksiner og dagens omikronvariant blir det neppe aktuelt å tilby folk flest en fjerde dose. Kanskje kan det bli et tilbud hver høst til de eldste; dette må vi vurdere.