– Europa, herunder Norge, er midt i en stor bølge med millioner av smittede per uke. Noen tilreisende kinesere med smitte påvirker ikke den europeiske epidemien noe særlig.

Det beroliget FHIs fagdirektør Preben Aavitsland overfor NTB tirsdag formiddag.

Les mer: – Ikke nødvendig med særtiltak for reisende fra Kina

Onsdag kontret EU med å sterkt anbefale en rekke koronatiltak i forbindelse med Kina-smitten. EUs 27 medlemsland oppfordres nå sterkt til å kreve koronatester før avreise for passasjerer fra Kina, i tillegg til å ta stikkprøver ved ankomst. Det har også kommet en anbefaling om at passasjerer som reiser til eller fra Kina, bruker munnbind. I tillegg anbefales det å teste avløpsvann på fly fra Kina.

Les også: FHI-toppen rister på hodet av kallenavn: –⁠ Tullete og unødvendig

Sent onsdag kveld gikk den norske regjeringen ut og støttet EU-koordinerte tiltak relatert til koronapandemien og situasjonen.

– Norge ønsker å være tett koordinert med øvrige land i Europa, og støtter en felles tilnærming. Vi er glad for at dagens møte har sikret dette, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol i en pressemelding.

Norske myndigheter er nå i dialog med europeiske kolleger for å se på hvordan tiltakene kan gjennomføres i praksis.

Håpet på mer åpenhet fra Kina

Overfor Nettavisen forteller helse- og omsorgsministeren at beslutningene i EU er basert på en helhetsvurdering for alle de europeiske landene samlet, da alt har en betydning for Norge.

– Det har vært en rask økning av smittetilfeller i Kina etter snart tre år med streng koronapolitikk og få tilfeller, sier hun.

Kjerkol legger til at hun hadde håpet på mer åpenhet fra Kina og poengterer at Norge er, som våre europeiske partnere, bekymret for at Kina deler lite informasjon om smittesituasjonen, sykdomsbyrden og virusvarianter.

Videre forteller hun at de er opptatt av å være godt koordinert på europeisk nivå når det gjelder håndteringen, og at Norge vil påvirkes av situasjonen i andre land i Europa.

– Ulike land vil naturlig nok ha ulike behov i håndteringen. Forskjellige vurderinger i ulike land kan komme av flere ting, for eksempel at det ikke er alle EU-land som har direkteflyvninger til Kina, det er ulik vaksinasjonsdekning i europeiske land, og det er et ulikt trykk på helsetjenestene, forklarer Kjerkol.

FHI usikre på nytten

Nettavisen har torsdag spurt FHI og Aavitsland hva de tenker om at regjeringen nå tilsynelatende skal bruke tid, penger og ressurser på en smitte FHI har uttalt har liten betydning for Europa.

Les også: Skyhøye sykehus­tall: –⁠ Vet ikke om det vil flate ut

Aavitsland skriver i en kort beskjed at han er opptatt av undervisning, og viser til smitteverndirektør Trygve Ottersen.

Ottersen vil ikke kritisere regjeringens vurdering, men understreker at de er usikre på nytten av særskilte Kina-tiltak.

– FHI har vurdert at innreisetiltak rettet mot reisende fra Kina har liten betydning for epidemien i Norge nå. Samtidig er det verdifullt med europeisk samarbeid, så da må Norges regjering finne felles løsninger sammen med andre land. Landene i Europa er ulike når det gjelder immunitet, eksisterende smitteverntiltak og hvorvidt de har direkte flygninger fra Kina, skriver Ottersen i en e-post til Nettavisen.

Det er ikke direkteflyvninger fra Kina til Norge, ifølge regjeringen.

EU vil følge koronautviklingen

– Hovedformålet for de europeiske tiltakene er å følge utviklingen tettere, ikke å stoppe smitten, skriver Ottersen videre.

Aavitsland sa tirsdag at FHI forsøker å følge utviklingen i Kina, men at det ikke er så lett.

– Det er heller ikke så veldig viktig for oss, ettersom den kinesiske epidemien nå i veldig liten grad påvirker den norske. Bekymringen for situasjonen i Kina, ved siden av tapene av menneskeliv, er mest knyttet til landets evne til fortsatt å eksportere de varer som norsk helsetjeneste trenger, sa Aavitsland den gang.

Verken koronatester eller munnbind på flyvninger fra Kina vil som tiltak ha noe særlig å si for pandemien i Norge, mener smitteverndirektør Ottersen:

– Når det gjelder koronatest før avreise er vår vurdering som den generelle ovenfor. Vi mener det vil ha liten betydning for epidemien i Norge nå. Anbefaling om bruk av munnbind på flygninger til og fra Kina forventes å kunne redusere smitte på disse flygningene noe, men i beskjeden grad, avslutter han.