Gå til sidens hovedinnhold

FHI vil fjerne skjenkestopp, men Helsedirektoratet nekter

Norske helsemyndigheter er uenig om hvor mye man skal slippe opp, nå som smittetallene går riktig vei.

NTB: «FHI anbefaler å reversere forbudet mot skjenking av alkohol som ble innført 4. januar. FHI anbefaler å innføre samme tiltak som var gjeldende nasjonalt før skjenkestoppen ble innført. Dette vil innebære skjenkestopp klokka 24 og krav om at serveringsstedene ikke kan slippe inn nye personer etter klokka 22», heter det i de nye anbefalingene fra FHI og Helsedirektoratet.

Anbefalingen danner grunnlaget for regjeringens beslutninger om de nasjonale koronatiltakene, som statsminister Erna Solberg (H) skal redegjøre om i Stortinget mandag klokka 12.

Helsedirektoratet støtter ikke Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaling om å slippe opp skjenkestoppen.

«Helsedirektoratet mener smittesituasjonen fremdeles er uoversiktlig, og vi er bekymret for at åpning for skjenking på serveringssteder skal bidra til å øke mobiliteten og kontakten i befolkningen, og på den måten bidra til smittespredning. Vi mener derfor det er ønskelig å opprettholde forbudet om skjenking av alkohol i ytterligere 14 dager», heter det i anbefalingen.

Lette for skole og privatbesøk

Helsedirektoratet støtter derimot anbefalingen fra Folkehelseinstituttet om å innføre gult nivå på ungdomsskoler og videregående skoler. Helsemyndighetene understreker at smitteverntiltak må være tilpasset den lokale smittesituasjon og lokale forutsetninger.

Helsedirektoratet vil også fjerne rådet om å unngå å ha gjester i hjemmet. Anbefalingen understøttes også av FHI, som mener man kan myke opp til et råd om å maks ha inntil fem gjester i tillegg til husstandsmedlemmer.

Rådet om å i størst mulig grad begrense kontakt med andre mennesker bør fortsatt gjelde, mener FHI.

– Totalt antall kontakter gjennom en uke bør begrenses ut over nødvendige kontakter i jobbsammenheng, husstandsmedlemmer og barnehage- og skolekohorter. Treff bør fortrinnsvis foregå utendørs, skriver FHI.

Ingen nye koronalettelser for idretten

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratets oppdaterte anbefalinger gjør at de mange verdenscuprennene i Norge i mars fortsatt er i det blå.

I anbefalinger for nasjonale koronatiltak står man fast på at alle idrettsarrangementer bør avlyses eller utsettes. Det understrekes likevel at det «kan eventuelt gjøres enkelte unntak innenfor det Olympiatoppen definerer som toppidrett».

- Justeringer

Pilene peker i riktig retning. De strenge tiltakene som ble innført før jul og videreført inn i det nye året, har hatt god effekt – ikke bare lokalt i enkeltkommuner, men i hele landet. Derfor har Helsedirektoratet anbefalt «noen justeringer» i smitteverntiltakene, bekreftet assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet da han ble intervjuet på NRKs Nyhetsmorgen mandag.

Tall mandag: 206 nye koronasmittede siste døgn – 349 færre enn for en uke siden

– Tiltakene var ment å være ekstra kraftige noen uker inn i det nye året. Så er det nå behov for noen justeringer. Det er fordi vi nå har mye bedre oversikt. Det var veldig uoversiktlig, men nå avtegner det seg et mye tydeligere bilde, sier Nakstad.

Fram til lørdag i forrige uke registrerte Folkehelseinstituttet 2.357 smittetilfeller mot 3.476 på samme tid siste uke, med andre ord 1.119 færre tilfeller. Både Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger opplever nå en dalende smittetrend, viser utregninger NTB har foretatt.

– Det ser positivt ut så langt, sa avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB søndag.

Trolig klart i dag

Om de nåværende tiltakene og anbefalingene skal forlenges, blir kjent mandag når statsminister Erna Solberg (H) redegjør i Stortinget om regjeringens håndtering av koronapandemien. Hun holder senere mandag ettermiddag pressekonferanse, hvor det trolig blir klart om det blir gitt lettelser og endringer i restriksjonene.

Les også: Smitte påvist hos 70 utenlandske arbeidere i Vestnes

De pågående, svært inngripende smitteverntiltakene – kraftige innskrenkninger i folks muligheter til sosial aktivitet, nasjonalt skjenkeforbud og rødt nivå på alle landets ungdoms- og videregående skoler – skal revurderes. I mange kommuner med lav smitte, er motstanden stor.

Flere folkerike kommuner som i lang tid har slitt med å få ned smittetrykket, opplever at utviklingen går riktig vei.

Fortsatt strenge tiltak

At tallene i hele landet er synkende, rettferdiggjør at det ble innført så strenge, nasjonale tiltak, mener Nakstad, som antyder at vi fortsatt trolig kommer til å måtte leve med relativt strenge restriksjoner en god stund til.

– Vi kan ta utviklingen som en god motivasjon. Det vi har gjort nå, og det folk har gjort i jula, med å begrense sosial aktivitet, at vi ikke kan være så mange sammen i forsamlinger og tiltakene mot importsmitte, ser ut til å ha hatt god effekt. Det gir oss motivasjon til å så på litt lenger, så vi klarer å ta smitten ordentlig ned, sier han.

Les også: Over 10.000 døde av koronavirus i Sverige: Forventer økning

Helsedirektør Bjørn Guldvog heller kaldt vann i blodet på dem som ønsker god drikke i glasset når de besøker sitt foretrukne skjenkested.

– Det er veldig gledelig at vi har en nedgang i smittetallene. Det er fortsatt usikkert hvor stabil den er, og situasjonen er fortsatt såpass alvorlig at det er ønskelig å opprettholde nasjonale tiltak på enkelte områder, som skjenkestopp. Ut fra et smittevernståsted er nok servering av alkohol av stor betydning for en eventuell smitteutbredelse, sa han søndag til NTB.

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken