*Nettavisen* Nyheter.

Fidel Castro på Kjeller

IMPONERT: Atomfysiker Fidel Castro (t.v.) lot seg begeistre over det han fikk se og høre under omvisningen på Institutt for energiteknikk. Informasjonssjef Viktor Wikstrøm synes på sin side det var stas å få den kunnskapsrike sønnen til Cubas ekspresident på snarvisitt. FOTO: KAY STENSHJEMMET Foto: Kay Stenshjemmet Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)

Sønnen til Cubas kjente statsleder besøkte atomreaktoren på Kjeller.

24.09.13 07:45

Selv om det aldri glødet i de medbrakte cubanske sigarene under Fidel Castros besøk på Institutt for energiteknikk (Ife) i går, var det en tilsvarende effekt å spore i gjestens interesse for sol- og atomenergi.

- Mitt besøk på Ife er av ren akademisk interesse, kunne Fidel Castro (64) fortelle da han ble spurt om hensikten med snarvisitten hos forskningsbedriften på Kjeller.

Fidel Castro - eldste sønn av Cubas mangeårige og nå avgåtte president med samme navn - har gjort alt annet enn å gå i sin fars fotspor, i alle fall når det gjelder yrkeskarriere.

Atomfysikeren, som til daglig arbeider som forskningsrådgiver for myndighetene på Cuba, har en CV spekket med høytsvevende akademiske grader og utmerkelser fra både inn- og utland.

Likte finansieringen
Med Ifes informasjonssjef, Viktor Wikstrøm, som ledsager, fikk mannen som har tråkket sine barnesko i presidentpalasset i Havana, en rask innføring i Ifes mange forskningsprosjekter mens den drøyt timelange omvisningen foregikk rundt om på anlegget.

Informasjonen Castro fikk om solenergilaboratoriet og forskningsvirksomheten knyttet til atomreaktoren tilfredsstilte åpenbart de akademiske forventningene.

Han var i alle fall langt varmere i blikket da han kom ut fra reaktorrommet enn da han gikk inn.

- Jeg er svært imponert over det jeg har sett og hørt. Dette en bedrift med svært høy faglig kompetanse som utøver en veldig viktig virksomhet blant annet innen fornybar energi. I tillegg jobber det veldig hyggelige mennesker her, sa Castro til Romerikes Blad.

I motsetning til sin far, som har styrt Cuba ut fra prinsippet om mye statlig og lite privat eierskap, uttrykte junior en klar begeistring for blandingsøkonomi, i hvert fall når det gjelder forskning og utvikling.

- Jeg liker måten Ife finansierer seg på. Staten er inne med litt, mens det øvrige kapitalbehovet dekkes gjennom samarbeid med private bedrifter. Det er bra, slo Castro fast før lunsjen ble servert og pressen måtte takke for seg.

Ville fått jobb
Viktor Wikstrøm synes det var stas med besøk av en herre som kunne flagge både høye faglige kvalifikasjoner og et genetisk materiale det er historisk og politisk sus over.

- Veldig hyggelig. For egen del klinger det litt spesielt av navnet, særlig med tanke på at jeg er statsviter med internasjonal politikk som spesialfelt, men dette er en mann med solide fagkunnskaper innen vårt felt, sa Wikstrøm, som var helt klar på en ting etter gjestevisitten:

- Fidel Castro ville uten tvil fått jobb hos oss på dagen hvis det hadde vært aktuelt.

Ulike agendaer
Det var Norsk Utenrikspolitisk Institutt som hadde regien på Castros Ife-besøk.

- Det er derfor heller ikke kontroversielt på noe vis. Vi er glade for at han la turen hit til oss på sitt første norgesbesøk. Castro er en vitenskapsmann som er seriøst opptatt av det vi arbeider med, sa Wikstrøm.

Ifølge informasjonssjefen har imidlertid ikke alle utenlandske statlige representanter hatt den samme agendaen bak dørene hos Ife.

- Av og til har vi vel hatt opplevelsen av at det har vært viktigere å finne ut hva vi driver med og hvor langt vi har kommet med ulike prosjekter enn den vitenskapelige tilnærmingen, sa Wikstrøm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.