RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: USAF (USAF)

Fienden avlytter USAs droner

Sist oppdatert:
Når USA flyr ubemannede fly over fienden, kan de på bakken se nøyaktig hva de gjør.

The Wall Street Journal avslører nå hvordan USAs nye foretrukne våpen over store deler av verden, de ubemannede dronene, har en svært grunnleggende svakhet.

Videostrømmen som går fra dronene til den som styrer dronen, typisk trygt plassert på en base på andre siden av jordkloden, foregår helt ukryptert.

Kjent svakheten lenge
Amerikanske myndigheter har visst om svakheten helt krigen i Bosnia på 90-tallet, men de har ikke trodd at fienden har kunnet utnytte problemet.

Men i fjor skal amerikanske styrker en rekke steder ha beslaglagt utstyr som har inneholdt mange dagers video fra Predator-dronenes videokameraer. De fleste beslagene skal ha vært i Irak.

Videostrømmen har de militante klart å plukke opp ved hjelp av programvare som på internett selges for 25,95 dollar.

Flyvåpenet stolthet
Predator-droner, og de nyere Reaper-dronene, står i 2010 for ganske utrolige 36 prosent av budsjettbruken det amerikanske forsvaret har på nye fly.

En skulle kanskje tro at når en først har funnet et slikt problem, så vil en tette det ganske fort. Men problemet er ikke bare enkelt å fikse.

Ikke et enkelt problem
Ifølge militære representanter avisa har snakket med er det svært vanskelig å bare innføre kryptering på spesiallaget utstyr som er over et tiår gammelt. Det er ikke bare å legge til en krypteringsløsning og tro at det fungerer.

- Det er en balanse mellom å være pragmatisk og sofistikert, sier Mike Wynne, luftforsvarsminister fra 2005 til 2008.

Med denne typen svakheter er det en reell fare for at svakheten kan utnyttes til både å ta over kontrollen på dronene, og ikke minst «jamme» systemet, slik at det mister kontakten med basen. Dette skal ifølge amerikanske myndigheter ikke ha skjedd, og en skal heller ikke kjenne til situasjoner der informasjon fra flyene har kommet i feil hender og ødelagt oppdrag.

Må nødvendigvis sende data
General Deptula forteller at problemet med fjernstyrt utstyr naturligvis er at det er fjernstyrt, og at det må sende data over store avstander.

- Denne typen ting er alltid i faresonen for avlytting og utnyttelse, sier han.

Hvordan utviklerne av et av verdens mer avanserte våpensystemer, som anses som fremtiden i det amerikanske militære systemet, har tenkt at det er en god idé å ikke kryptere sambandet er et uavklart spørsmål.

Et nyere og mer avansert videosystem skal være under utvikling, som kan sende 10 forskjellige videostrømmer samtidig, men det er foreløpig ikke implementert.

Ifølge Wall Street Journal er problemet det samme på de nye Reaper-dronene, og en løsning skal fortsatt ikke være på plass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere