DURBAN (Nettavisen): En kriminaletterforskning er satt i gang mot de rundt 40 privatjet-pilotene som sperret flyplassen i Durban for rundt ti rutefly i timene før semifinalen mellom Tyskland og Spania.

Les også: Flykaos og bitterhet

Låste flyene på gate
Pilotene låste flyene ved gate, og hindret vanlige passasjerfly fra å lande. Hensikten var å sikre at Fifa-pampene og andre kjendiser kunne fly av gårde rett etter kampslutt.

For rundt 2.000 fotballtilhengere ble konsekvensen av den stengte flyplassen at fem fly måtte snu og fly tilbake til Cape Town eller Johannesburg.

Et fåtall fly fikk lande, kraftig forsinket. Dette førte til at rundt 2000 personer mistet kampen eller bare fikk med seg slutten.

Det er rundt 200 mil mellom Cape Town og Durban, og fly var eneste mulighet for fans som ville se begge semifinalene.

Får ikke erstatning
Sørafrikanske aviser er fulle av oppslag om skandalen. Enkelte av tilskuerne hadde betalt flere titusen kroner for billetter og reise - men Fifa nekter å gå dem erstatning. Mulig erstatning fra flyplassen er begrenset til 58 rand (vel femti kroner).

Nå har den sørafrikanske transportministeren satt i gang full etterforskning av pilotene som nektet å følge ordre om å flytte flyene. Detaljer om fly og pilot er oversendt til de sentrale luftfartsmyndighetene.

Spanias konge blant «synderne»
Sør-Afrika nekter å navngi kjendisene og Fifa-pampene som ville tjene noen minutter på vei ut - og som dermed ødela kampen for flere tusen fans.

Fra før er det kjent at Spanias Kong Juan Carlos, den sørafrikanske presidenten Jacob Zuma, skuespilleren Leonardo DiCaprio og kjendis Paris Hilton var blant VIPene som kom i de totalt 40 privatjetene torsdag kveld.

De sørafrikanske avisene er spesielt oppbrakt over at det var FIFAs egne ledere som ga det ellers prikkfrie arrangementet en stygg ripe i lakken