Gå til sidens hovedinnhold

Fikk 180.000 medlemmer på tre dager - nå forklarer hun rasistisk Facebook-kommentar

- Det var en gedigen blemme, skriver grunnleggeren av den ekstremt populære Facebook-gruppen Oljebrølet.

På under tre dager ble over 100.000 personer medlemmer i Facebookgruppa Oljebrølet. Rundt klokka 14.00 tirsdag har gruppa over 180.000 medlemmer. Gruppen er startet som en motsats til Klimabrølet, som blant annet vil ha slutt på norsk oljeleting.

Norsk debatt: Hamars statsstøttede anti-antirasister

Bak gruppen står Helene Sørbu, tidligere ordførerkandidat for Frp i Norde Land kommune, som ser på seg selv som et «helt vanlig menneske».

I tillegg til den massive responsen i form av antall medlemmer i gruppa, har en skjermdump av en tidligere Facebook-kommentar fra Sørbu blitt spredt.

«Det er nesten som man savner nazistene når man ser dette», lyder påskriften under et bilde av fem hvite og fem mørkhudede mennesker.

Instagram-kontoen @rasisme_i_norge er blant stedene som har delt innlegget, og flere brukere reagerer nå sterkt i kommentarfeltet.

- Jeg har ikke ord, skriver blant annet den verdenskjente artisten Aurora Aksnes.

- Feila totalt

Tirsdag ettermiddag har Sørbu selv kommentert den gamle kommentaren i Oljebrølet-gruppa.

- Jeg har selvfølgelig også registrert at det spres en tidligere kommentar jeg hadde på Facebook for noen år siden, og at mange av dere har stilt spørsmål rundt det. Kommentaren var en gedigen blemme som ble fjerna, skriver hun.

Nettavisen har forsøkt å ta kontakt med Sørbu, men hun hadde ikke tid tirsdag ettermiddag.

- Kommentaren kom på et tidspunkt hvor jeg sysla aktivt med stand up. Det feila jo totalt. Både fordi jeg ikke er kjendis-komiker og fordi det blei helt feil vinkling og tema. Det eneste jeg oppnådde var å stemple meg sjøl som nazist/rasist, noe jeg absolutt ikke er. Jeg kan ikke annet enn å legge meg langflat og be om unnskyldning, og håpe at dette ikke ødelegger for oljesaken til gruppa, skriver Sørbu videre.

Hun understreker at kommentaren ikke er representativ for gruppen. Sørbu sier også at hun ikke er medlem av FrP lenger eller noe annet politisk parti.

Den tidligere politikeren er for øvrig gift med stortingsrepresentant for Oppland FrP, Morten Ørsal Johansen, men han har uttalt at han ikke tar gjenvalg.

Les også: Ny rapport: Klimagassutslippene vil øke med norsk olje- og gasskutt

Høyreekstrem moderator

På sosiale medier har det også tirsdag skapt oppsikt at høyreekstremisten, og tidligere Odins soldater-talsperson, Ronny Alte, er blitt lagt til som moderator i Oljebrølet-gruppa.

Han har også tidligere vært talsperson for den islamkritiske protestgruppa Norsk forsvarsallianse (Norwegian Defence League, NDL).

Det har også gruppeleder og Oslo Miljøpartiet De Grønne-leder Eivind Trædal fått med seg.

- Endelig fikk oljelobbyen sin egen Facebook-støttegruppe stifta av en FrP-er med den høyreradikale aktivisten Ronny Alte (tidligere kjent fra Norwegian Defence League, PEGIDA og Odins soldater) som moderator. Dette blir nok verdifullt bidrag til debatten, skriver han på Facebook.

Alte selv har lagt ut en skjermdump av Trædals innlegg på sin egen Facebook-profil, hvor han kommenterer:

- Dagens lavmål fra Trædal!! Men flott venstresiden skjelver litt...

Les også: Ronny Alte: - Det handler ikke om fremmedfrykt, men om kjærlighet til landet vårt

- Sjokka og stressa

Oljebrølet har vokst i rekordfart. Kun tre dager etter at gruppen ble startet er den nå altså oppe i 180.000 medlemmer.

Mandag kveld la Helene Sørbu ut en video til gruppas medlemmer:

- Jeg er glad, sjokka, litt skremt og utrolig stressa, sier hun om responsen.

Hun forteller at hun startet gruppa etter at hun ble opprørt over hvor mange som vil kutte ut oljen.

- Dette må jeg lage en motvekt på. Jeg logget meg på Facebook og opprettet Oljebrølet, skriver hun.

Sørbu forteller videre at Oljebrølet ikke handler om å stå og hyle.

- At alle dere fant veien til gruppa er et kjempestort visuelt brøl i seg sjøl. Det er et brøl om at Norge skal fortsette og lete etter olje i lang tid. Olje er et produkt vi alle nyter godt av hver eneste dag. Olje er en internasjonal maktfaktor. Jeg forstår ikke hvorfor vi skal gi fra oss denne makta, bare for å bli fattigere, fortsetter hun.

- På fredag var jeg et helt vanlig menneske som gikk rundt på småbruket her. I dag er jeg et menneske som har fått stor oppmerksomhet fra media og som 100.000 mennesker har en eller annen form for forventning til.

- Noen tror jeg kan og veit alt om olje og at jeg har mange klare planer for gruppa. Men jeg har ikke det.

Hun forteller at hun har gjort seg noen tanker. Og at markeringer og demonstrasjoner kan være veien å gå. Men hun mener det viktigste er at gruppen er synlig aktør når det kommer til å omfavne oljenæringa.

Norsk debatt: Dette er ikke skremselspropaganda, Frp. Det er virkeligheten