RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk 700.000 av kraftselskaper

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Senterpartiet mottok gaver fra kraftselskaper før valget i 2009.

Kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft betalte henholdsvis 500.000 kroner og 200.000 kroner til Senterpartiet i valgåret 2009. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) torsdag.

Saken blir ekstra pikant ved at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) er konsesjonsgiver for selskapene.

Både Eidsiva Energi as og Troms Kraft as har flere store konsesjonssøknader inne til behandling i Olje- og energidepartementet og i den underliggende etaten NVE.

Ingen betenkeligheter
Senterpartiet har hatt statsråden i departementet helt siden 2005. Først ved Odd Roger Enoksen, Åslaug Haga og nå Terje Riis-Johansen.

Senterpartiets generalsekretær Knut M. Olsen gjør det klart overfor DN at partiet ikke har noen betenkeligheter med gavene.

Kan være korrupsjon

Generalsekretær i Transparency International Norge, Guro Slettemark, sier at det er betimelig å reise spørsmålet om korrupsjon knyttet til disse pengegavene.

- Her kan det se ut som om både selskapene og Senterpartiet burde foretatt en mer dyptgående aktsomhetsvurdering i denne saken. I slike saker kan det helt klart oppstå uheldige bindinger, sier Slettemark til DN.

Uhørt
Professor Eivind Smith ved Institutt for offentlig rett reagerer også på pengestøtten. Smith mener det er naturlig å stille spørsmål om Senterparti-statsråden og hans underordnede er habile til å behandle konsesjonssøknader fra de samme selskapene partiet mottar gaver fra.

Høyres stortingsrepresentant Gunnar Gundersen reagerer sterkt på pengegavene fra kraftselskapene til Senterpartiet.

- Dette er offentlig eide kraftselskaper som støtter ett parti. Det er helt uhørt og pengene må betales tilbake. Dette skaper også sterk tvil om konsesjonssakene fra disse selskapene får en korrekt behandling av Sp-statsråden som styrer Olje- og energidepartementet, sier Gundersen til DN.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere