Gå til sidens hovedinnhold

Fikk asylavslag – satte fyr på rommet

Da asylsøkeren fikk avslag på asylsøknaden sin, helte han bensin på madrassen sin her inne og satte fyr.

Da en av miljøarbeiderne som jobbet på stedet, oppdaget bensinstanken og løp til rommet for å stoppe asylsøkeren, ble han jaget fra stedet.

Bedre ble det ikke da politiet kom. Da sto asylsøkeren i vinduet mens madrassen brant og røyken fosset ut. Men likevel nektet han å ta seg ned stigen.

Måtte bruke pepperspray
Ifølge en fersk dom fra Oslo tingrett måtte to politimenn til slutt klatre opp i stigen, og bruke pepperspray på mannen før de fikk ham ut av rommet.

Det var 2. juni i år at hendelsen fant sted.

Drøyt to uker tidligere hadde mannen fått avslag på sin asylsøknad, med beskjed om at han hadde to uker på å forlate landet.

Asylsøkeren hadde før brannen truet med å bruke kniv om politiet kom for å hente ham, og han snakket også om at han skulle tenne på seg selv og leiligheten.

Da en av miljøarbeiderne kom til leiligheten om ettermiddagen på branndagen hadde asylsøkeren nettopp fått brev fra hans advokat, der advokaten forklarte at det ikke var noe mer han kunne gjøre.

Ifølge miljøarbeideren gikk mannen da inn på soverommet. Miljøarbeideren luktet bensin og løp inn. Der så han at asylsøkeren helte bensin på senga og tente på. Da miljøarbeideren forsøkte å snu madrassen, ble han hindret av mannen. Miljøarbeideren sprang da ut og ringte politi og brannvesen.

- Slo seg i hodet med kniv
Da politiet kom sto asylsøkeren med hodet ut av vinduet. En politivitne har fortalt at asylsøkeren også slo seg selv i hodet med en kniv, slik at han begynte å blø.

Da saken nylig var oppe i Oslo tingrett fortalte mannen at han ikke husker hendelsen og heller ikke hvordan han fikk tak i bensin. Manen ble til slutt dømt til fengselsstraff og til å betale over 420.000 kroner i erstatning.

Oslo tingrett dømte mannen til syv måneders fengsel, men siden han allerede har sittet i varetekt siden juni, er han en fri mann om kort tid. Det liker ikke Oslo tingrett.

- Aktor har lagt ned påstand om fengselsstraff som innebærer at han vil bli løslatt i løpet av kort tid. Det kan synes paradoksalt at han har vært varetektsfengslet på grunn av gjentakelsesfare siden 4.6.2009, og at han kort etter at saken er pådømt løslates uten noe sikkerhetsnett. Retten anser imidlertid at aktors påstand er i samsvar med rettspraksis, og ser ingen andre mulige reaksjonsformer. Retten anser likevel at N.N. har et klart behov for behandling og hjelp til å mestre den situasjonen han er i, skriver retten.

Oslo tingrett skriver også at de «anser det uforsvarlig å løslate asylsøkeren uten at noe behandlingstilbud foreligger».

- Vet ikke om han får oppfølging
Nettavisens har vært i kontakt med Oslo fengsel. Ifølge fengselet sitter asylsøkeren fortsatt fengslet der og skal etter planen løslates 29. desember.

Asylsøkerens advokat, Magnulf Aurvåg, sier at det fortsatt er uklart om asylsøkeren får noen oppfølging når han kommer ut.

- Jeg vet rett og slett ikke, men det er fengselet som har ansvaret med dette. Han har uansett krav på å få tilbud fra et asylmottak når han er ute, sier Aurvåg til Nettavisen.

Advokaten sier også at han har fremmet begjæring om omgjøring av asylavslaget.

- I påvente av denne behandlingen har han fått utsatt iverksettingen av utvisningsvedtaket, sier advokat Aurvåg til Nettavisen.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag