RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk barnehageplass på grunn av hastekeisersnitt

Siri K. Hamre er spent før sønnen Ludvig (snart 1) starter i barnehage i slutten av august.
Siri K. Hamre er spent før sønnen Ludvig (snart 1) starter i barnehage i slutten av august. Foto: Privat
Sist oppdatert:
Da Siri måtte ha hastekeisersnitt, jublet hun.

Siri K. Hamre (27) hadde egentlig termin 3. september i fjor. Tidspunktet var ikke planlagt.

- Jeg håpet selvsagt at jeg skulle føde tidligere, for å få barnehageplass. Men det var ikke som vi planla når jeg skulle føde da vi forsøkte å bli gravide. Faktisk så ble jeg gravid raskere enn jeg hadde trodd på forhånd, så jeg regnet uansett med at vi ikke kom til å få barnehageplass i 2014, sier hun til Nettavisen.

Fikk svangerskapsforgiftning

I begynnelsen av august 2013 ble 27-åringen syk og hun fikk påvist svangerskapsforgiftning, hvor blodtrykksforhøyelse er det mest synlige tegnet på tilstanden.

- Jeg ble lagt inn på sykehus og allerede kvelden etter ble det utført et hastekeisersnitt, sier Siri K. Hamre.

Dermed kom sønnen Ludvig til verden 7. august i fjor, nesten en måned før termin.

- Vi tullet jo med det, da får vi i alle fall barnehageplass. Nå gikk det heldigvis veldig fint med Ludvig, han ble jo ikke født så lenge før terminen. Dermed kunne vi se det positive i situasjonen.

Les også: - Jeg tar keisersnitt for å få barnehageplass

Fakta: Barnehageloven:

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i samsvar med denne loven med forskrifter.

Barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt.

Kommunen skal ha minimum ett opptak i året.

Ikke noe alternativ

Den lille familien fikk barnehageplass et steinkast unna hjemmet deres i Bergen.

- Vi fikk faktisk barnehageplass 50 meter unna der vi bor. Det er veldig god barnehagedekning i vår bydel, så det er mulig vi uansett hadde fått plass, hvis Ludvig hadde blitt født etter 1. september også. Generelt i Bergen kan du risikere å få plass et helt annet sted enn der du bor, det var jeg litt bekymret for.

27-åringen har jobbet deltid siden januar mens mannen hennes har hatt pappaperm. 18. august begynner Ludvig i barnehagen.

- Jeg er selvsagt litt spent på hvordan det går. Å droppe barnehage har aldri vært noe alternativ. Med så høye boligpriser som det er i Bergen, har vi ikke råd til det, sier Siri K. Hamre.

Det er kun barn som er født før 1. september som har krav på barnehageplass året etter.


Ville ikke ha ventet

På Lillestrøm sitter Ellen Engh Pellerud (35) og forbereder seg til å ta imot barn nummer to. Hun har termin 28. september, og kan ikke regne med å få barnehageplass til neste år.

- Nå visste jeg allerede før jeg snakket med legen at jeg kom til å få termin etter 1. september. Men det er ikke alt en kan planlegge. Og for oss var det uaktuelt å vente ett år med å få barn på grunn av en barnehageplass, sier hun til Nettavisen.

Ellen Engh Pellerud har termin 28. september og må trolig se langt etter barnehageplass neste år.


Blir vanskelig økonomisk

- Snakket dere om problemstillingen på forhånd?

- Ja, det gjorde vi. Og det hadde jo selvsagt vært mest gunstig å vite at man var sikret barnehageplass. Og vi har ikke noe alternativ til barnehage foreløpig. Det har mye å si for økonomien hvis en av oss må bli hjemme et år ekstra. Vi har foreløpig ikke diskutert hvem av oss som eventuelt skal være hjemme. Samfunnsøkonomisk sett hadde det vært bedre hvis vi begge kunne være ute i jobb, sier Pellerud.

Hun og mannen har fra før av en sønn på 2,5 år, han ble født i november og altså lenge etter fristen for rett til barnehageplass.

- Sønnen vår fikk barnehageplass da han fylte ett år i en kommunal barnehage i Skedsmo. Siden han fikk tenker vi at det kan være en sjans denne gangen også. Men det er jo veldig uforutsigbart. Kanskje hadde det vært bedre med to opptak i året. Det er litt lettere å finne en kortsiktig løsning når du mangler barnehageplass, sier Ellen Engh Pellerud.

880 fødsler

Ved fødeavdelingene til Rikshospitalet og Ullevål har det vært høy aktivitet i sommer med rundt 880 fødsler i juli. Det er omtrent som forventet. 

Les også: - Vi har hatt 27 fødsler på én dag

- Det har vært slik de siste årene og noen mener at det har med barnehageopptaket å gjøre. Det kan jo være at barnehage spiller en rolle, men samtidig passer det nok for mange å få barn på sommeren. De fleste som føder er yrkesaktive og med termin på sommeren er det mulig å strekke permisjonen over to somre hvis man kombinerer det med sykmelding eller noen uker permisjon uten lønn. Det er jo praktisk, hvis man har flere barn, med henblikk på barnetilsyn om sommeren, sier Kristi Hjelle, assisterende avdelingsleder på fødeavdelingen ved Oslo Universitetssykehus (Rikshospitalet og Ullevål, journ. anm.) til Nettavisen.

August har så langt vært roligere.

- Vi forventer litt mindre aktivitet i august og ut over høsten, sier Hjelle.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere