24. februar: Russerne hadde innledet invasjonen av Ukraina. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og kona Olena vekket barna på 17 og 9 år og fortalte dem at de måtte forlate hjemmet. Bombingen hadde startet, og ute hørte de eksplosjoner.

Nyhetsstudio: Siste nytt om Ukraina

Forbløffet verden

Zelenskyjs egne minner fra denne dagen består av fragmenter, bilder og lyder som ikke nødvendigvis henger sammen, forteller han i et intervju nyhetsmagasinet Time presenterer fredag. Journalist Simon Shuster har snakket både med Zelenskyj selv og flere av hans nærmere rådgivere om de første dagene og ukene av invasjonen da Zelenskyj forbløffet verden ved å bli værende i Kyiv og fortsatte å lede landet som nå sto stilt overfor den russiske hæren.

Det ble fort klart at presidentkontoret i regjeringskvartalet i Kyiv ikke var det tryggeste stedet å oppholde seg. Det ukrainske forsvaret kunne fortelle presidenten at russiske spesialstyrker hadde kommet i fallskjerm med mål om å drepe ham og familien. De skal ha vært minutter unna.

Les også: Ukrainske fanger forteller om tortur

Takket nei til evakuering

Amerikanske og britiske styrker tilbød seg å evakuere ham og teamet hans og hjelpe dem med å sette opp en eksil-regjering, for eksempel i Polen. Andre anmodet ham innstendig om å forlate presidentkontoret i regjeringskvartalet og dra til et sikkert sted i utkanten av Kyiv. Zelenskyj fulgte ingen av disse rådene, og rådgiverne hans kan heller ikke huske at de noen gang ble alvorlig vurdert, skriver Time.

Svaret Zelenskyj kom med, først gitt på en sikker telefonlinje til amerikanerne, har senere blitt viden kjent:

- Jeg trenger ammunisjon, ikke haik.

Overfor Time forteller Zelenskyj om hvordan han ser på sin rolle og at Ukrainas innbyggere og hele verden følger med på hva han gjør.

- Du forstår at følger med. Du er et symbol. Du må opptre slik statsledere må opptre, sier han.

Les også: Ukraina: Rakettangrep mot Kyiv under Guterres' besøk

- Erfaring jeg aldri har ønsket meg

I intervjuet sier Zelenskyj også at krigen har gjort ham eldre, men at han er innstilt på å lede landet videre gjennom krigen.

- Jeg har blitt eldre av all denne erfaringen jeg aldri har ønsket meg. Det er erfaringen knyttet til antall mennesker som har dødd og torturen som russiske soldater har gjennomført, sier han i intervjuet.