RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: VATN, VEGAR (SCANPIX)

Fikk biltransport til retten

Sist oppdatert:
Tjostolv Moland og Joshua French slapp å marsjere gjennom gatene i Kisangani på dag to av rettssaken.

Da rettssaken mot de to drapstiltalte nordmennene ble innledet i Kisangani i Kongo fredag, ble de tiltalte sendt til fots gjennom byens gater fra fengselet til rettslokalet. Denne spissrotgangen fikk norsk UD til å reagere.

UD ba om biltransport
I en protest til myndighetene i Kongo ba de om biltransport av de tiltalte. Da rettssaken ble gjenopptatt tirsdag, ble dette ønsket innfridd.

- Moland og French ble kjørt i hvit Pajero med væpnede vakter, rapporterer Aftenpostens journalist Fred C. Gjestad på Twitter og på Aftenposten.no fra Kisangani.

Avviste ny advokat
Rettssaken var som sist berammet å starte klokka 09, men det ble også denne gangen forsinkelser. Litt over klokka 11 melder Gjestad at retten er satt. Rettssaken for militærdomstolen ble som sist innledet med fanfare.

Da rettssaken var i gang spurte Tjostolv Moland hvem en av mennene bak ham er. Han fikk vite at det er én av hans advokater. - Jeg har aldri sett ham og aksepterer ham ikke som min advokat, uttalte Moland til retten ifølge Fred C. Gjestad på Twitter.

Videre rapporterer han at rettens president ville stoppe tolkningen for å spare tid. Moland protesterte mot dette, og protesten ble tatt til følge.

Joshua French klager på at han har vondt i ryggen etter tre måneder på cella uten mulighet til å gå rundt. De to får sette seg.

Aktor og rettens president kritiserer advokat André Kibambe for å trekke ut tiden. Han blir fortalt at i militære rettsssaker går man rett på sak.

Tiltalt for drap
Moland og French er tiltalt for drap på sin sjåfør, Abedi Kasongo. Tiltalen omfatter også spionasje, ulovlig besittelse av våpen og etablering av kriminelt forbund. Etter en dag med innledende prosedyre fra nordmennenes forsvarer sist fredag, valgte retten å ta en pause.

Les også: Kongo-advokater krever erstatning

- Veldig fremmed for oss
I mellomtiden har altså norske myndigheter henvendt seg til kongolesiske myndigheter. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier ifølge nrk.no og P4 at Norge har klaget på spissrotgangen de to tiltalte måtte gjennom på vei til rettslokalet sist fredag.

- Det har jeg veldig lite sans for, og det har vi også sagt ifra om. Den typen eksponering av folk som skal til et rettslokale, det er veldig fremmed for oss, så det har vi sagt klart ifra om, og vi mener å ha fått forsikring om at det ikke skal skje igjen, sier Støre til P4.

Man har videre gitt uttrykk for at tiltalepunktet om spionasje må være grunnløse, og man har gitt uttrykk for Norges holdning til dødsstraff.

Ifølge Aftenposten.no var det Utenriksdepartementets representanter i Kisangani som la fram Norges bekymring om nordmennenes rettssikkerhet for byens viseguvernør. Det ble også klaget på den dårlige tolkningen Moland og French fikk under rettssakens første dag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere