Fikk bøter hver gang de skrek under fødselen

Foto: ISSOUF SANOGO (Afp)

Sykehuset krevde 30 kroner for hvert skrik.

29.07.13 15:31

Zimbabwe er et av verdens fattigste land, og som et resultat, er det gjennomsyret av korrupsjon. Selv sykehus i landet er involvert i korrupsjon for å tjene en ekstra slant penger.

Et av de mest oppsiktsvekkende eksemplene, er et sykehus i Zimbabwe som har bøtelagt kvinner for å skrike under fødselen. Det avslører Transparency International i den årlige rapporten Global Corruption Barometer, som avdekker omfanget av korrupsjon i verden, skriver The Washington Post.

Ifølge rapporten har 62 prosent av zimbabwerne utbetalt bestikkelser i løpet av det siste året.

Avgift for «falsk alarm»
Kvinnene på lokalsykehuset blir ifølge rapporten bøtelagt for et beløp som tilsvarer 30 kroner - hver gang de skriker under fødselen. Sykehuset rettferdiggjør bøteleggingen ved å si at det er en avgift for «å utløse falsk alarm».

I tillegg må kvinnene betale en fødselsavgift på 50 dollar (300 kroner), ifølge rapporten.

Bruttonasjonalproduktet per innbygger i Zimbabwe ligger på kun 500 dollar, som utgjør 3000 kroner. 95 prosent av arbeidsstokken jobber deltid, og gjennomsnittlig årsinntekt ligger på 150 dollar. Det betyr at en kvinne som skriker 15 ganger i løpet av fødselen, risikerer å skylde en halv årsinntekt i bøter.

Løpende renter
Transparency International hevder også at kvinner som ikke kan betale bøtene, blir holdt på sykehuset helt til familien kommer og betaler bøtene med løpende renter. Det fører til at mange zimbabwiske mødre velger å føde i hjemmet fordi de ikke har råd til alle «avgiftene».

Ifølge FN dør i gjennomsnitt åtte mødre under fødsel hver dag i Zimbabwe.

Transparency International sitt lokale kontor i Zimbabwe sendte et formelt brev til landets helsedepartement for å varsle dem om praksisen på sykehuset. Men ingen ting skjedde fra myndighetenes side. Først da Transparency International fikk et møte med landets visestatsminister, ble det iverksatt en etterforskning. Nå skal sykehuset ha stanset praksisen med å bøtelegge de fødende kvinnene.

Fødselsavgiften på 50 dollar gjelder imidlertid fortsatt.

Sierra Leone på topp
100.000 mennesker fra 100 tilfeldig valgte land har deltatt i rapportens spørreundersøkelser, skriver Slate. Sierra Leone har det høyeste antallet mennesker som innrømmer å ha betalt bestikkelser. 84 prosent svarte ja på dette spørsmålet. I Norge var det kun tre prosent som svarte ja på samme spørsmål. I Danmark og Finland var det bare én prosent.

Kilder: BBC, Slate, The Washington Post, Global Corruption Barometer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.