*Nettavisen* Nyheter.

Fikk draps-SMS fra sunnfjording dagen etter terroren

Foto: Alexander Winger/Nettavisen

Eskil Pedersen fikk en drapstrussel på SMS 23. juli. Så aksjonerte politiet mot mannen i Sunnfjord.

07.11.11 09:37

(FIRDA): Allerede dagen etter de forferdelige hendelsene som rammet Utøya og Oslo sentrum fredag 22. juli skal leder Eskil Pedersen i Arbeidarpartiet sin ungdomsorganisasjon, AUF, ha mottatt en tekstmelding med et innhald som blir oppfattet som en drapstrussel.

Politiaksjon i Sunnfjord
Firda.no kan i dag fortelle at denne SMS-en ble sendt fra en mann bosett i Sunnfjord i Sogn og Fjordane.

- Det er riktig at politiet i Sogn og Fjordane aksjonerte mot boligadresse i Sunnfjord relativt umiddelbart etter terrorangrepene, stadfester politiinspektør Ronny Iden. Han var fungerende politimesteren i dagene etter 22. juli.

Avhørt samme dag
- Vi gjennomførte avhør med vedkommende samme dag og innledet etterforsking. Saken er i dag henlagt som følge av bevisets stilling, sier Iden.

Politiinspektøren sitter ikke med detaljinformasjon om saken når firda.no tar kontakt, og ønsker ikke å gå inn på hvorvidt mannen de pågrep er en såkalt kjenning av politiet eller ikke.

Fikk ordre fra Østlandet
På tidspunktet drapstrusselen ble sendt sendt var politiet ennå ikke sikre på om Anders Behring Breivik stod bak 22. juli-angrepa på egenhånd, eller om de letet etter flere gjerningsmenn.

- Årsaken til at vi gikk til aksjon mot en adresse her i Sunnfjord, var en anmodning vi motttok fra Nordre Buskerud Politidistrikt, forklarer Iden.

Både Utøya og de overlevende sitt tilholdssted de første timene, Sundvolden, hører til dette politidistriktet.

Det skal ha vært Nordre Buskerud som tok de politimessige avgjørelsene i trusselsaken mot Sunnfjord-mannen, mens selve arrestasjonen og avhørene ble gjennomført av polititjenestemenn i Sogn og Fjordane.

AUF-lederen utstyrt med voldsalarm
I et større Aftenposten-intervju med AUF-leiar Eskil Pedersen kommer det fram at han nettopp 23. juli ble utstyrt med voldsalarm.

I dagene som fulgte skal truslene og sjikane holdt fram med å komme på sms, telefon, brev og meldinger på Facebook. Dette skjedde samtidig som han og dei andre overlevende opplevde en nasjonal hyllest fra det store folkedypet.

- Jeg forsøkte å ha et samlende budskap etter 22. juli. Likevel er det noen som hater oss, hater meg, selv etter at dette skjedde. Sjikanen er aggressiv, og den gjør vondt. Kan de ikke bare l a oss være i fred? seier Pedersen i intervjuet.

Denne saken er levert av Firda.

NB! Denne saken er oversatt fra nynorsk.
Les saken i dets orginalversjon her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.