*Nettavisen* Nyheter.

Fikk endelig forklaring på smertene

FIKK SVAR: Margrete Vik Gagama fikk svar på en rekke spørsmål da hun fikk diagnostisert endometriose. Foto: Privat

Barnløsheten gjorde at Margrete Vik Gagama endelig fikk en diagnose.

06.07.13 13:29

(SIDE2): Denne uken skrev Side2 om 18 år gamle Iselin Jensen som lider av endometriose.

LES HENNES HISTORIE: - Jeg lever i et smertehelvete

Endometriose er en kvinnesykdom som kan føre til cyster og sammenvoksing i eggstokker, eggledere, tarmer, blæren og andre organer.

Den karakteriseres ofte med sterke menssmerter og i alvorlige tilfeller mer vedvarende magesmerter, som i Iselins tilfelle.

- Høy terskel
Den er også i stor grad udiagnostisert hos svært mange kvinner. Man regner med at 1 av 10 kvinner har en mildere eller sterkere form for endometriose., men det er forsket lite på den og de som får den, opplever at det er stor mangel på informasjon.

- Endometriose rammer langt flere enn de som får diagnosen. Terskelen for at en kvinne går til legen og klager over sterke mensmerter er høy, og den er enda høyere om andre kvinner i familien har hatt liknende, sterke smerter, sier Miriam Just i Endometrioseforeningen .

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Iselin Jensens blogg inspirerte også bloggeren Margrete Vik Gagama (30) til å skrive sin historie. Begge understreker hvor lite informasjon de har fått fra leger opp gjennom årene

-Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg føler jeg har blitt avfeid med «litt vel kraftige PMS-smerter» eller «det er bare en del av det å være kvinne det». Derfor ble jeg ikke diagnostisert da jeg burde ha blitt det, skriver Vik Gagama på bloggen.

- Både moren og to tanter er sykepleiere og ingen av dem kom på at jeg kanskje kunne ha endometriose. Jeg regner med at de ikke visste om sykdommen, sier Margrete Vik Gagama til Side2.

Barnløshet
Selv fikk hun diagnosen på et tidspunkt mange plagede kvinner får den – når hun kom til utredning for barnløshet. Ikke alle kvinner med endometriose har problemer med å få barn, men svært mange som opplever barnløshet, får diagnostisert endometriose. Godt over 50 prosent.

Blir verre med tiden
Gjennom laproskopi, eller en kikkhulloperasjon, fant kirurgen at det var nytt og gammelt endometriosevev , men ingen sammenvoksninger hos Margrete.

- Det var jo en lettelse fordi jeg fikk forhåpninger om at behandlingen videre kunne bli mer tilrettelagt for oss, sier hun.

Samtidig fikk hun forklaring på mange års plager.

- Jo mer jeg leste, dess mer kjente jeg at ting falt på plass. Ting fra min tenårstid. Ikke vanlig å bli så sjuk av mensen at du ikke greier å ligge stille, men må rugge fram og tilbake på ryggen på det oppvarmede badegulvet som 17-åring, sier du? Skal man ikke bruke hårføner på magen for å lindre smertene? Pleier man ikke å måtte spy den dagen mensen bryter ut? Skriver hun på bloggen.


Miriam Just sier at det er et mål for Endometrioseforeningen at kvinner får diagnosen så tidlig som mulig. Endometriose blir nemlig verre etter som tiden går, og i verste fall kan fruktbare kvinner bli infertile. Med andre ord kan mye skade skje i årene fra en jente får menstruasjon til hun bestemmer seg for å få barn.

Man kan ikke bli kvitt endometriose, selv om man kan operere bort skadet vev. Men man kan behandle det blant annet med hormonpreparater som P-piller.

Fikk hjelp
Margrete Vik Gagama var en med diagnosen som fikk hjelp. I 2011 fødte hun en sønn. I 2013 ble hun gravid igjen, helt av seg selv. Hun sier at hun under graviditeten og ammingen fikk et deilig avbrekk fra endometrioseplagene siden syklusen har stoppet opp.

- Jeg har også en teori om at jeg ble gravid igjen så fort på naturlig vis fordi endometriosen min nå har vært inne i en inaktiv periode, sier hun.

Både Jensen og Gagama sier de selv måtte finne ut mye om sykdommen. Det er en kjent melodi for Endometrioseforeningen som sier de fleste som finner frem til dem i alle aldre gjør det fordi de er sine egne detektiver.

Endometrioseforeningen jobber hardt for å skape bevissthet rundt sykdommen, og har store forhåpninger til et nytt kompetansesenter som Ullevaal sykehus ønsker å starte. Søknaden er inne hos departementet.

-Vi har eksperter i Norge som er dyktige, men ikke nok dyktige folk. Sverige og Danmark har to slike ekspertsentre, det utgjør en stor forskjell, sier Miriam Just.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.