*Nettavisen* Nyheter.

Fikk fjernet halve hjernen

CAMERON MOTT lever med en halv hjerne. Hennes mor sier hun var redd for at datteren ville helt forsvinne når hun fikk fjernet høyre halvdel, men sier at isteden har hun fått datteren tilbake. Foto: Splash/All Over

Det medisinske mirakelet Cameron Mott (9) lever uten høyre hjernehalvdel.

26.03.10 10:42

(SIDE2:) Tre år gammel fikk Cameron Mott diagnosen Rasmussens syndrom. Det er en sykdom som spiser seg inn i den høyre delen av hjernen.

Legen John Freeman ved Johns Hopkins-sykehuset i Baltimore sier Rasmussens syndrom kan sammenliknes med dataspillet Pac Man, som er en figur som spiser det som kommer i dens vei. Sykehuset er spesialister i USA på denne type hjerneoperasjoner.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Epileptiske anfall
Rasmussens syndrom gjorde at Cameron hadde sterke epileptiske anfall, anfall som bare ville øke i omfang og styrke etter som sykdommen ble verre.

Hennes far Casey Mott sier at datteren kunne ha opptil 15 anfall om dagen, de fleste virket svært voldsomme og ukontrollerte på omgivelsene.

LES OGSÅ: Dette kjennetegner et hjerneslag

Forferdelig valg
Da Cameron var seks år gammel, foreslo legene det radikale grepet å fjerne mesteparten av den høyre delen av hjernen. I dag, tre år senere, virker Cameron som en glad og normal niåring.

- Vi var villige til å gjøre hva som helst, bare ikke operere bort en del av vår datters hjerne, men vi forsto at vi til slutt ikke hadde noe valg, sier Casey Mott ifølge The Mirror.

- Det var helt redselsfullt. Du kan jo ikke forestille deg hvordan barnet ditt blir etter en så radikal operasjon, sier Cameron Motts mor, Shelly Mott til NBCs «Today Show».

Den høyre hjernehalvdelen styrer den venstre delen av kroppen. Den er også enkelt fortal senter for kreativitet, følelser og fantasi, mens den venstre delen er mer analytisk og faktaorientert. Det du lærer på skolen lagres her i faktabanken.

Legene antok at de ved å fjerne hjernehalvdelen ville gjøre Cameron lam på venstre side. De sammenlikner effekten ved å fjerne den ene halvdelen som å leve med en slagskade. Legene sier at nervene hjernen imidlertid har en merkelig måte å finne nye veier på for å makte oppgaver, og at dette har skjedd kjapt i Camerons tilfelle.

- Vi ser at spesielt barns hjerne har en usedvanlig måte å reorganisere seg på slik at den ene siden tar over funksjoner som den andre delen tradisjonelt har, sier legen George Gallo ved John Hopkins Medical Institute i Baltimore, en av legene som var med på å operere Cameron.

- Vil bli ballerina
Fire uker etter at hun ble operert, gikk hun imidlertid ut av sykehuset på egne bein. Og nå, tre år etterpå, har hun en svak halting. Sdesynet er rammet, men ellers virker hun som en søt og normal 9-åring. Cameron er for lengst tilbake på skolen.

- Jeg vil bli en ballerina når jeg blir stor, sier niåringen til Today Show.

- Vi føler at vi har fått jenta vår tilbake, hun ler og danser og oppfører seg som alle andre, sier foreldrene.

3076

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.