*Nettavisen* Nyheter.

Fikk flest stemmer, tapte valget

Foto: Kjetil Mæland (Mediehuset Nettavisen)

De borgelige partiene fikk mange flere stemmer, men havner i mindretall.

15.09.09 07:15

Dersom alle stemmer hadde talt likt, ville det vært Erna Solberg og Siv Jensen som tirsdag hadde satt seg ned for å forhandle frem en borgerlig regjering.

Les også: Han er ikke valgt av folket

Når 99,9 prosent av stemmene er talt opp, går det mot et klart borgelig flertall rent stemmemessig, som er nesten dobbelt så stort som ved forrige valg.

Over 45.000 flere borgelige stemmer
De tre rødgrønne partiene har 1.256.137 stemmer - mens de fire blågrønne partiene har 1.301.206 stemmer.

Opposisjonen har med andre ord doblet sitt flertall fra drøyt 22.000 stemmer fra 2005-valget til 45.000 stemmer i årets valg.

Hovedårsaken til at det likevel går mot et rødgrønt flertall på Stortinget er valgsystemet som premierer de største partiene, gir byvelgerne mindre innflytelse enn andre, og som straffer Venstre hardt for å komme under sperregrensen på 4,0 prosent.

Les også: Så mye er din stemme verdt

Nære på
Tirsdag morgen har Venstre fått 101.199, noe som gir partiet en oppslutning på 3,85 prosent. Det er kanpt 4.000 stemmer for lite til å tippe over sperregrensen. De få stemmene ville gitt partiet fem stortingsrepresentanter til, og det ville vært nok til å vippe flertallet over til borgerlig side.

Ved forrige stortingsvalg fikk de rødgrønne 1.265.628 stemmer, mens de borgerlige fikk 1.287.338 stemmer. Den gang fikk de rødgrønne flertall på Stortinget, selv om partiene ble slått med rundt 22.000 stemmer av de borgerlige partiene.

Venter debatt
To ganger på rad kan Stoltenberg innta regjeringskontoret med flertall i Stortinget tross et mindretall hos velgerne. I forrige fire-års-periode var det med 22.000 færre stemmer enn opposisjonspartiene.

- Dette vil genere en ny debatt om valgordningen. Hvorfor skal ikke velgernes stemmegivning få betydning for valgutfallet, spør valganalytiker Svein Tore Marthinsen på bloggen sin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.