RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk gnagsår – havnet på isolat

Foto: Foto: Privat (Privat)
Sist oppdatert:
Eilifs (5) sår på hælen ble til alvorlig betennelse.

(SIDE2): Eilif Stranger-Johansen fikk som barn flest et hverdagslig gnagsår på hælen. Gutten, som da var 5 år gammel, ba om å få et plaster på såret, noe moren regnet med holdt og at såret skulle lege seg selv.

- Det var et hverdagslig gnagsår, han fikk det vel av en støvel eller joggesko. Han fikk på et «spidermanplaster», slike plaster som barn ofte ønsker seg, men det må ha kommet smutt eller noe under, sier mamma Signe Auflem til Side2.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Ble blåhvit i ansiktet
Det gikk kun to dager før Eilif begynte å bli dårlig.

- Han er vanskelig å diagnostiisere, han er sjeldent syk, men jeg følte inni meg at «dette var ikke Eilif». Såret var litt rødt, men ikke påfallende stygt, sier Signe.

Men så ble sønnen blåhvit i ansiktet og følte seg dårlig. Eilifs mamma tok ham med til legen hvor han ble satt på penicillinkur. Men medisinen hjalp ikke, og da sønnen ikke klarte å gå på foten dagen etter, tok Signe ham med til Legevakten.

- Da bar det rett på sykehus. Vi fikk beskjed om at han hadde fått Osteomyelitt. Han ble lagt inn på Ullevål for to ukers behandling. Han måtte ligge på isolat i to døgn og fikk medisin fire ganger daglig.

Osteomyelitt er en bakterieinfeksjon (betennelse) i et ben. Hos barn kommer ofte sykdommen brått på, med sykdomsfølelse, feber, frysninger, smerter og ømhet i den knokkelen som er rammet.

Ifølge Pasienthåndboka skyldes sykdommen i 75 prosent av tilfellene bakterier av typen stafylokokker. Den nest hyppigste årsaken er en bakteriegruppe kalt gruppe A hemolytiske streptokokker. Bakteriene kan spre seg til beinet på ulike måter. Hos barn som får sykdommen, kommer oftest bakteriene til knokkelen med blodet. Infeksjonen kan også oppstå etter for eksempel kirurgiske inngrep på knokkelen eller skader med åpent sår inn til beinet.

Bør sjekke småsår
- Vi var heldige og han fikk god behandling. Dette skjedde for to år siden, og i dag er han i god form. Eilif ble fulgt opp tre ganger i et år etter han fikk betennelsen. Det kan gå på hjernen så det var en alvorlig diagnose, sier Signe.

For henne er det blitt viktig å følge med på kuler og sår på barna, selv om skadene er små.

- Man bør gå over barnet hver dag uten å være hysterisk, mener hun.

Osteomyelitt inndeles i en akutt form som oppstår innen to uker etter smitte. Akutt osteomyelitt forekommer hyppigst hos barn og unge voksne. Av de under 20 år som får osteomyelitt, er halvparten under fem år og en tredel under to år. Det er beregnet at sykdommen i gjennomsnitt hvert år forekommer hos 10 barn pr. 100.000 barn. Gutter rammes av sykdommen noe hyppigere enn jenter.

Hovedbehandlingen er antibiotika, og de fleste blir bra etter behandling.

Ifølge leger Side2 har snakket med er ikke Ostemyelitt som følge av gnagsår vanlig, selv om det forekommer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere