*Nettavisen* Nyheter.

Fikk hai-beist ved Bergen!

En Kamtannhai på to meter dukket opp i garnet til en fisker i Sognefjorden denne uken.

07.01.06 12:56

Det var breiflabb, fisker Ove Unneland var ute etter i Sognefjorden på torsdag. Men i garnet hadde det også forviklet seg inn en sjelden hai på to meter.

- Skvatt litt da vi så hva som kom til syne. Vi var ikke sikker på hva det var og dro garnet forsiktig opp for å finne ut om vi skulle ta fisken i båten eller ikke, sier yrkesfiskeren.

Var dere nervøse da dere oppdaget at det var en hai?
- Neei, vi er vant til å se stygge kjefter på breiflabben og den biter nok mye hardere fra seg enn denne her. Så nervøs var vi ikke. Mer spent på hva type hai dette var, sier Unneland til iBergen.no.

Fisken var sprell levende og fiskerne tok med seg haien til mottaket på Matsrevik i Austrheim.

- Den var utrolig flott så vi måtte få greie på om noen kunne gjøre seg bruk av den, forteller Unneland som tidligere har fått opp et par eksemplarer av gråhai.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Linda Eide, Avisa Strilen

Kamtannhai
På mottaket ble fisken identifisert til å være en Kammtannhai av Leif Bognøy. Han har også fått andre eksotiske fisker i garnet og mener varmere vann er årsaken til at oppsiktsvekkende fisker kan ta turen opp til norskekysten.

Haitypen er ganske vanlig i Middelhavet. Overlever stort sett av fisk og blir normalt fem meter lang. Men det største eksemplaret som er fanget, var nesten åtte meter lang.

Skjelden
– Kamtannhaien finst det ein del av i Middelhavet, men er heller ikke helt uvanlig i Nordsjøbassenget, seier førsteamanuensis Ingvar Byrkjedal ved Bergen Museum til Strilen.

Haien kommer i liten grad inn til kysten i Norge. Bare 3-4 haier av denne typen er fanget på Vestlandet og i Trøndelag.

Denne Kamtannhaien får nå et nytt liv som utstoppet på Zoologisk museum i Bergen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag