RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk hevn over rullator-ranere

Sist oppdatert:
To 16-årige gutter mente at gamle damer var de letteste ofrene. Men damen (79) de ranet, fikk sin hevn mandag.

Guttene ble dømt til henholdsvis 210 og 180 timers samfunnsstraff for det grove ranet av den eldre kvinnen.

Begge var bare 15 år gamle da de bestemte seg for å finne en gammel dame de kunne rane. I januar fant de det perfekte offer på kjøpesenteret Oasen i Fyllingsdalen. Valget falt på den 79 år gamle kvinnen med rullator. Da hun gikk hjem fra senteret, fulgte de etter henne. Utenfor inngangsdøren hennes slo en av guttene til, overfalt henne og røsket til seg vesken.

- Vi hadde snakket om det før, at det beste offeret ville være en gammel dame. En 20-åring hadde vært mer vanskelig å rane. Den dagen var vi sammen med min medtiltaltes foreldre på Oasen og vi sto alle sammen og så på at 79-åringen spilte på automater i Mix-kiosken. Mens vi så på henne, avtalte vi to at vi skulle ta vesken hennes, sa 16-åringen i sin forklaring under rettssaken forrige uke.

- Jeg dro vesken over hodet hennes. Hun skrek «stopp tyven, jeg blir ranet», men hun falt ikke på ryggen. Jeg har heller aldri tatt noen plastpose over ansiktet hennes, slik det har blitt hevdet. Da hun skrek, løp jeg med vesken, fortalte han videre.

- Digg med penger
I skjul av busker gikk tenåringene gjennom lommeboken og tok 3000 kroner, før de kastet fra seg vesken. Neste dag kom de tilbake og fant 4000 kroner til før de kvittet seg med vesken i en elv. Pengene brukte de til snus, cola og spilleautomater.

- Det var digg med penger. Men det var vanskelig i ettertid. Vi leste om ranet på internett og i aviser og det ble snakket om både blant venner og familie. Alle sa at ranerne var «dumme» og vi måtte spille med og si oss enige, fortsatte 16-åringen.

- Angrer på ranet
To uker etter ranet ble de innkalt til avhør hos politiet og konfrontert med bilder fra overvåkningskamera på Oasen. Samme kveld innrømmet 16-åringen ranet overfor sin mor, som da ringte foreldrene til kameraten. Dagen etter gikk de til politiet og tilsto.

Den 79 år gamle kvinnen, som ble brutalt ranet av to 15 år gamle gutter i januar, var både rasende og gråtkvalt da hun avga vitneforklaring under rettssaken.

- Hva tror dere det har gjort med meg at jeg ikke har kunnet betale min manns grav? raste kvinnen mot sine overfallsmenn.

Skulle betale for begravelse
Kvelden hun ble overfalt av de to 16-åringene hadde hun tatt ut penger som hun skulle bruke til å betale regningene til et begravelsesbyrå. Bare tre måneder tidligere hadde hun mistet ektemannen etter 59 års ekteskap.

- Ikke si det til meg, si det til ham. Jeg har ikke rørt deg, svarte gutten som ikke hadde utført selve ranet, men hadde fungert som utkikksvakt. Etter ranet tilbød han 79-åringen å løpe etter raneren.

- Jeg har mareritt om natten og har ofte tenkt på at gutten som kom bort etter ranet og tilbød meg hjelp, kanskje egentlig skulle drepe meg, fortalte kvinnen.

Hun sa også at hun håpet hun ikke ville møte på de to guttene gaten. I likhet med henne, bor de også i Fyllingsdalen. Men guttene slapp unna fengsel.

«Dette er meget alvorlige forbrytelser. Det å rane en forsvarsløs, gammel dame som bruker rullator eller krykker rett utenfor hennes egen bolig, er svært alvorlig og kvalifiserer i utgangspunktet til en lang ubetinget fengselsstraff. Begge de to tiltalte var imidlertid under 16 år da det straffbare forhold fant sted. Dette må få betydning for straffutmålingen.» skriver tingretten i dommen.

Guttene ble dømte til 210 og 180 timer samfunnsstraff for grovt ran og medvirkning. De må også betale 22.000 kroner i erstatning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere