Gå til sidens hovedinnhold

Fikk ikke besøke sin kreftsyke mor – ble bedt om å finne slektning som kunne filme dødsfallet

De strenge innreisereglene i Norge gjorde at Lene Magnusson først ble nektet å besøke sin kreftsyke mor. I stedet skulle en pårørende filme dersom moren nærmet seg døden.

Under pandemien befant Lene Magnusson seg bare noen timer unna moren sin, men Magnusson bor i Sverige. Innreisereglene i Norge gjorde det svært utfordrende for henne å besøke sin døende mor hjemme i Norge.

Hun er bosatt i Säffle vest i landet, og tidligere i år fikk hun vite at moren i Norge hadde fått kreft. Hun ville besøke moren, men ble først nektet innreise til landet – selv om Magnusson selv er norsk statsborger.

Det var den svenske avisen Expressen som først omtalte saken.

Pårørende skulle filme dødsfallet

Til Expressen forteller Magnusson at hun spurte det norske utenriksdepartementet hva hun skulle gjøre dersom moren ble så syk at hun var i ferd med å dø.

– Jeg fikk svaret: «Har du ikke en pårørende som kan filme henne mens hun dør, så hun kan sende den til deg?», sier Magnusson til Expressen.

– Mener du virkelig det du sier, spurte jeg, og fikk svaret ja.

Hun forteller til Expressen at hun føler seg utestengt fra eget land.

Det norske utenriksdepartementet skriver i en epost til Expressen at de ikke kan kommentere enkeltsaker, men uttaler at det gjennom pandemien har vært mulig å besøke døende eller alvorlige syke familiemedlemmer i Norge. De skriver at det er politiet ved grensen som avgjør om vilkårene for innreise til Norge blir oppfylt eller ikke, og at det er politiet som tar avgjørelsen og utvisning ved grensen.

Les også: En av de verste værkatastrofer i Tyskland siden andre verdenskrig

Ble avhørt på vei til begravelsen

Lene Magnusson forteller at hun da skrev en lang mail til statsminister Erna Solberg og at hun fikk svar fra Solbergs sekretær som beklaget situasjonen, og videresendte brevet til helseminister Bent Høie. Han tok kontakt med Magnusson, og fortalte at hun kunne få tilgang til Norge via en særskilt paragraf som tillater pårørende å besøke syke.

Etter dette svaret tok Magnusson igjen kontakt med det norske utenriksdepartementet. Ifølge Magnusson ble hun fremdeles nektet innreise til Norge, men etter hvert fikk hun grønt kort for innreise.

Les også: Endrer innreiserestriksjonene – flere ferieland blir oransje

Tiden har vært tøff, og Lene trekker frem behandlingen ved grensen som en belastning. Hun omtaler fremtredenen ved grensen som svært ubehagelig.

– Det har vært så mange sarkasmer og forsøk på å nekte meg å komme inn i landet, selv når jeg også har blitt fullvaksinert, sier Magnusson til Expressen.

Hun sier videre at hun ble spurt ut muntlig på vei til begravelsen, selv om hun hadde rett til å krysse grensen for en begravelse.

Nettavisen har vært i kontakt med Magnusson som bekrefter innholdet i Expressens sak.

Les også: Hun varslet om angivelige overgrep i teatermiljøet: - De motarbeidet varslene