*Nettavisen* Nyheter.

Fikk ikke se sin egen sønn bli født

Foto: Hansen, Alf Ove (SCANPIX)

Nokas-raner Johnny Thendrup (45) har klaget inn forskjellsbehandlingen i fengselet til Sivilombudsmannen.

15.07.10 09:28

- Johnny er virkelig fortvilet. Fengselet gir blaffen i hans behov, og setter seg nærmest over Høyesterett, sier advokat Johnny Veum til Rogalands Avis.

Rogalands Avis kunne i dag fortelle at Kjell Alrich Schumann (44) reagerer sterkt på forskjellsbehandlingen av Nokas-ranerne.

Mens noen får delta på åpne idrettsarrangement, har andre knapt satt sine ben utenfor murene siden de ble pågrepet.

- Fikk ikke delta på fødsel
Etter det Rogalands Avis kjenner til skal blant annet Erling Havnå, Dan Pettersen, Alf Henrik Christensen og Lars-Erik Andersen ha gjennomført flere permisjoner på egenhånd ut av fengselet. David Toska, Thomas Thendrup, Johnny Thendrup, Metkel Betew og Schumann har imidlertid fått avslag på alle sine permisjonssøknader.

Dette gjør de nå: Les mer om Nokas-fangene i papirutgaven av Rogalands Avis.

- Selv ikke da hans eget barn ble født fikk Johnny Thendrup delta på fødestuen, sier Veum, som minner om at Thendrup var den første Nokas-raneren som tilsto.

Klager til ombudsmann
I en fem sider lang klage til sivilombudsmannen, retter Thendrup nå skarp kritikk mot kriminalomsorgen. I brevet ber han ombudsmannen vurdere om soningen virkelig er i tråd med myndighetenes intensjoner om en human fangebehandling.

- Kriminalomsorgen er ikke en egen stat, den er et instrument for å sette lover, regler og stortingets intensjoner ut i livet, skriver han i brevet.

Han setter særlig spørsmålstegn ved om det er rettferdig at Erling Havnå, som har en tre år lenger straff enn Thendrup, får permisjon – når han ikke får selv.

- Jeg ønsker også å få vurdert om den allmenne rettsoppfatningen kan brukes mot to i samme sak, der den med lengst dom går klar, mens den med tre år mindre tid blir nektet på dette grunnlag, skriver han.

Bekrefter forskjeller
Fengselsdirektører Rogalands Avis har pratet med innrømmer at fanger behandles individuelt.

- Det er åpenbart at vi gjør individuelle vurderinger av permisjonssøknader, sier direktør Tom Enger ved Ullersmo fengsel.

Han mener det er feil å sammenligne soningsforholdene til forskjellige fanger.

- Når man ikke har det fulle og hele bildet kan selvsagt ting framstå urettferdig, sier Enger, og fortsetter:

- Åpne faktorer som straffeutmåling, domsavsigelse og lignende er imidlertid bare en del av vurderingen som legges til grunn for å innvilge eller avslå en permisjonssøknad.

Vil ikke kommentere
Som sjef ved Ullersmo har Enger ansvar for blant annet Johnny Tendrup.

- På grunn av taushetsplikten kan jeg ikke kommentere soningsforholdet til navngitte fanger, sier han.

Heller ikke Sivilombudsmannen ønsker å kommentere saken ennå.

- Vi har nettopp mottatt klagen, og skal nå undersøke om behandlingen er i samsvar med regelverket. Vi kan derfor ikke kommentere saken ytterligere, sier kontorsjef Eivind Sveum Brattegard hos Sivilombudsmannen til Rogaland Avis.

Les flere nyhetssaker fra Rogalands Avis her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.