Fikk kleskorreks i Stortinget for bruk av denne T-skjorta

Foto: Twitter/@bardvegar

Bård Vegar Solhjell stilte på Stortingets talerstol med en T-skjorte som sier nei til diskriminering under OL.

04.02.14 19:01

«Any form of discrimination is incompatible with belonging to the olympic movement» sto det på den røde T-skjorta Bård Vegar Solhjell (SV) hadde på seg da han entret Stortingets talerstol i en OL-debatt i dag.

Det er LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) som står bak T-skjorta.

- Bemerkningen var ventet
Solhjell stilte spørsmål til utenriksminister Børge Brende (H) om demokrati og menneskerettigheter i Russland og regjeringens oppmerksomhet på dette i forbindelse med OL i Sotsji.

- Jeg tenkte nøye gjennom det før jeg gjorde det, sier Solhjell til Nettavisen.

Han legger til at han forventet en viss form for reaksjon. Men akkurat for denne saken «ofret» han seg og var klar for en korreks.

- Viktig å vise støtte
- For meg er det viktig at menneskerettighetsforkjemperne i Russland ser at de har støtte, og at russiske myndigheter ser at verden bryr seg. Dette var mitt lille bidrag, sier Solhjell.

- Har du gjort noe lignende i stortingssalen før?

- Nei, jeg er personlig opptatt av at man skal ha respekt for de skrevne og uskrevne lovene om klesbruk på Stortinget. Vanligvis er jeg alltid kledt i dress og slips, sier Solhjell, som bare har fått positive kommentarer etter «T-skjorte-stuntet».

- Det var en mild korreks, så den lever jeg godt med, sier Solhjell.

Teksten på T-skjorta henviser til det olympiske charterets prinsipp seks, som slår fast at alle former for diskriminering er uforenlig med den olympiske bevegelse.

Da han gikk av talerstolen fikk han umiddelbart høre fra stortingspresident Olemic Thommessen at dette ikke var et naturlig antrekk fra talerstolen, og at det var en fin rekvisitt, hvis innhold stortingspresidenten også støttet.

Sang i salen
Det er ikke bare SV-politikere som finner på «sprell» i stortingssalen.

I forrige uke brøt vikaren til Knut Arild Hareide (KrF), som er i pappa-permisjon, ut i sang.

- Herr president, sa Astrid Aarhus Byrknes før hun stemte i med et vers av visen «Men går jag över ängarna», av svenske Nils Ferlin, skriver Vårt Land.

Foto: LLH

Fakta om kleskoden i stortingssalen

* I Stortingets forretningsorden paragraf 55 heter det at upassende eller fornærmelig atferd eller tale ikke er tillat i Stortinget, og skal påtales av presidenten.

* I Stortingets protokollhåndbok heter det at representantene forventes å kle seg med respekt for nasjonalforsamlingen.

* Antrekkskoden er «pent» eller «dagligantrekk» - for eksempel mørk eller grå dress og hvit eller lys skjorte med diskret slips for menn og drakt med skjørt eller bukse, eventuelt kjole med jakke, samt lukkede sko og diskret makeup for kvinner.

* Representantene bør unngå jeans, T-skjorte og å være for lettkledd på Stortingets talerstol.

* Bruk av symboleffekter som for eksempel supporterskjerf, palestinaskjerf, klovnenese, buttons eller lignende, aksepteres ikke.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag