Kveite er ingen unormal fisk å få på stanga i norsk farvann. Men Rune Grønlands første kveite-tur til Sørøya i Finnmark på Skjærtorsdag ga en helt spesiell fangst.

Fisken han fikk napp på målte nemlig hele 196 centimeter, noe som gir en omtrentlig vekt på 100,4 kilo ved hjelp av kveitetabellen, skriver Fiskeavisen.

- Totalt utladet

- Sånn veldig kort fortalt så dreide dette seg om å holde fast i stanga, og ihvertfall ikke slippe den. Fisken hadde ikke noen voldsomme utras, men ga hele tiden beskjed om at den var der. Når det nærmet seg at den ville vise seg for første gang, oppdaget vi at vi nok hadde forflyttet oss en drøy kilometer på vannet, så det var ingen tvil om hvem som taua på hvem, forteller Grønland til avisen.

Etter ca en halv time kom fisken til syne, og det krevde drahjelp av alle fem ombord for å få fangsten opp i båten.

- Etter det var jeg vel bare totalt utladet, jeg skjønte ikke helt hva som hadde skjedd, sier fiskeren fra Åmot.

- Vanvittig opplevelse

Selv har Grønland fisket hele livet, men mest elvefiske av laks og ørret. Sjøfiske har han kun bedrevet sammen med familie, men den første ordentlige turen på åpent hav ga mersmak.

- Dette var min første og eneste kveite hittil i livet, men man skal ikke se bort ifra at dette skal prøves igjen, det var en helt vanvittig opplevelse, forteller han.

Den største dokumenterte kveita fanget i norsk farvann er det trolig Tom Richard Kristiansen som står for. Fisken ble tatt i garn i oktober 2007, veide 314,5 kilo og målte tre meter i lengde.

Om man skal finne den største kveita fanget med stang, er det derimot tyske Günther Kinnermann som skiller seg ut. I mai 2011 fisket han nemlig opp en kveite på 223 kilo og 256 centimeter.