Gå til sidens hovedinnhold

Fikk lastebåt i bakhagen

Rein Bjørnstad våknet med den grunnstøtte båten utenfor stuevinduet sitt.

(iOslo.no) «Crete Cement» hadde 13 personer om bord da det gikk på grunn utenfor Fagerstrand ved Nesodden litt før klokken 07 onsdag. Vitner har forklart at skipet så vidt unngikk moloen på Fagerstrand før det kom rett inn mot land. Det står nå nær svaberget i Grisebukta utenfor Fagerstrand.

Les også: - Potensiell miljøbombe

Nærmeste nabo, Rein Bjørnstad, våknet med en lastebåt få meter fra stuevinduet.

- Det er ganske utrivelig alt det som skjer. Jeg våknet klokken åtte av at redningshelikopteret lå over båten. Båten ligger jo rett ved der vi pleier å bade, rett nede ved stranda. Jeg trodde jeg skulle få sovet lenge i dag, sier han.

Se video direkte fra havaristen:(Artikkelen fortsetter under videoen)

275811

Les også: Håper å redde «Crete Cement»

Rein har vært nede ved skipet flere ganger.

- Jeg så på da baugen ble dyttet inn av slepebåten mot land. Det syntes jeg var fryktelig dumt, for da så jeg ikke noe fra stuevinduet mitt lenger, humrer han.

Da iOslo opplyste om at det var 140 tonn olje i båten, sier han:

- Det er ikke noe koselig, for det kan jo konsekvenser i lang tid fremover. Jeg får finne meg et annet sted å bade - hvis det skjer noe, sier Bjørnstad.

Etter det iOslo.no erfarer var mannskapet på båten fattet etter ulykken. De 13 personene ble innlosjert på Fagerstrand Idrettsforenings klubbhus onsdag formiddag, før de ble fraktet videre i tretiden.

Mannskapet skal ha vært preget av situasjonen, men bare en skal ha opplevd ulykken som veldig dramatisk.

- Båten ligger nå veldig skjevt i vannet, med deler av ripa under vann, sier journalist Atle Jørstad hos iOslo, som er på stedet onsdag ettermiddag.

Video: Atle Jørstad / iOslo.no
HTML EMBED
video_embed(11765,1);

Det legges også ut lenser i tilfelle oljesøl.

- Men jeg har ikke sett noe oljesøl på stedet, sier Jørstad.

- Ikke sett utslipp
Det jobbes med å stabilisere skipet.

- Tidligere så det ut som det ville synke, men nå ser det ut som det stabiliserer seg, sier politiinspektør Ida Melbo Østese til Nettavisen ved 12-tiden.

Kystverkets beredskapsavdeling er også i full beredskap:

- Vi er i full beredskap fordi skipet inneholder 115 tonn fyringsolje, 19 tonn marin diesel og 5 tonn smøreolje om bord, sier beredskapsvakt Hilde Dolva til Nettavisen klokken 10.30.

Hun legger ikke skjul på at situasjonen er uavklart:

- Betydelige mengder olje og et skip som lekker mye, gjør at vi har mobilisert det vi har. Foreløpig har vi ikke sett noe utslipp, sier Dolva til Nettavisen.

Video: Atle Jørstad / iOslo.no
HTML EMBED
video_embed(11761,1);

- Har ikke lekket olje
Kystverkets aksjonsleder, Per-Odd Krystad, opplyser til Nettavisen ved 14.30-tiden at det ikke har lekket ut olje fra skipet.

- Det har ikke lekket ut noe olje foreløpig. Vi har sikret området, og har fått på plass verneutstyr, sier Krystad.

Men Bellona har hørt rykter om oljesøl.

- Vi er akkurat på tur ut for å se en gang til nå, for en time siden var det ingenting. Vi har hørt rykter om at det har kommet ut noe, så det har nok begynt å lekke litt. Jeg kan bekrefte det om en halvtimes tid, sier rådgiver for miljøpatruljen og skipper Sigurd Enge i Bellona til Nettavisen klokken 14.50.

Enge lurer på hvor kystverket er.

- Vi bruker siste resten av dagslys her for å se hva kystverket gjør eller ikke gjør. Båten ligger stabilt, men det blir ikke gjort noe for å sikre forurensningsfaren som er om bord. Vi lurer på hvor det blir av kystverket og hva de har tenkt til å gjøre, sier Enge.

Krystad sier den viktigste oppgaven nå er å få stabilisert det grunnstøtte skipet.

- Første oppgave er å stabilisere. Det er ikke stabilisert, for det tar fortsatt inn vann og ligger dypt, sier han.

Video: Atle Jørstad / iOslo.no
HTML EMBED
video_embed(11767,1);

- Vil dere ta i bruk dykkere ved havaristen?

- Det vil være aktuelt når båten er stabilisert, men ikke nå. Det er for farlig, sier Krystad.

- Vil dere forsøke å tette hullene i skipet?

- Det er ikke aktuelt nå. Det vi prøver er å tette tanker så olje ikke lekker ut dersom skipet sklir av og går ytterligere ut, sier han.

- Mulig miljøbombe
Bellona er på alerten.

- Det er en potensiell miljøbombe, det er det alltid med oljesøl. Det vil avhenge av hvor mye som lekker ut, hvor mye det sprer seg. Det er for tidlig å si noe om, sier avdelingsleder Christine Karlsen i Bellona til iOslo.no.

Tungoljen er seig og vanskelig nedbrytbar i naturen. Konsekvensene for naturen og dyrelivet kan være voldsomme.

- Fugler dør jo hvis de får det på seg. De klarer ikke å rengjøre seg og vil dø. Fulger er alltid de som er mest rammet av oljesøl. Det har virkninger på alt marint liv i havet, men det kommer an på tidsperspektivet og hva slags typer olje det er.

Bellona rykket ut
Bellona har en egen båt i Oslofjorden. Frykten er at et eventuelt oljesøl vil piske opp på land.

- Der er det stor sannsynlighet at et oljeutslipp vil gå på land, og det er fryktelig grisete. Det er viktig å få på plass beredskap her, man må få samlet opp mest mulig med oljelenser, sier hun.

Les flere nyheter på iOslo.no
Reklame

KANONSALG: Halv pris på bestselgere hos Oakley