Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk livet i gave av broren

Foto: (Foto: Privat)
Sist oppdatert:
Thor Lasse Løland (45) donerte nyre til søsteren Hilde Markhus (42).

(SIDE2): - Jeg passet best, og da var ikke valget så stort. Jeg gjorde det man må gjøre og har fått gleden av å se at en annen har fått livet i gave og ser at søsteren min har bedre livskvalitet, sier Thor Lasse Løland.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

I 2005 donerte han nyre til søsteren Hilde Markhus. Men han innrømmer at valget ikke bare var enkelt.

Årsrapporten for 2008 fra Rikshospitalet viser en økning i både donasjoner og transplantasjoner sammenlignet med 2007. Det var 98 realiserte donasjoner mot 94 året før. 425 pasienter er transplantert mot 401 året før.

Samtidig har ventelistene gått ned. 241 pasienter var på venteliste for transplantasjon i slutten av desember mot 264 på samme tid året før. I tillegg viser rapporten en økning i antall meldte potensielle donorer. Tallene viser 236 potensielle donorer fra donorsykehusene mot 205 året før.

Gjennom å fortelle sin historie ønsker søskenparet Løland og Markhus en holdningsendring hos folk, at flere skal bli opplyst og motivert til å melde seg som donor.

Ble syk i 2003
Markhus ble syk i 2003, og fikk blant annet en blodforgiftning som førte til at hun ble lagt i respirator. Forgiftningen førte til organsvikt og etter noen måneder ble hun lagt i dialyse, som er en metode for å fjerne avfallsstoffer som fra blodet når nyrene ikke er i stand til dette, i nesten to år.

Markhus var ikke frisk nok til å kunne stå i donorkø, derfor ble det undersøkt om en i nær familie kunne gi nyre.

- Jeg passet best. Jeg sa ja, det kunne jo bedre livskvaliteten for søsteren min, sier Thor Lasse. Han gikk gjennom en rekke undersøkelsen og det ble påvist at han var frisk nok til å stille som donor.

-Jeg var hele tiden i tvil. Jeg har barn og tenkte «hva om de trenger meg senere i livet?». I tillegg er jeg redd sykehus og operasjoner. Samtidig kunne jeg ikke si nei, det er jo søsteren min og jeg har ikke angret i ettertid.

Thor Lasse roser Rikshospitalet for god oppfølging både under og etter operasjonen. Han påpeker at han i dag ikke har ´noen plager, han både trener og er i full jobb.

- Vanskelig
Også søsteren Hilde Markhus innrømmer at organdonasjonen var en vanskelig avgjørelse.

- Jeg vil si jeg hadde en lang tenkepause. Jeg tenkte at det ville bli rart å ta imot en nyre fra min egen bror, hva ville skje med ham? Men det var min eneste mulighet og jeg fikk en ny start, sier hun, og legger til:

- Jeg vet ikke hva som hadde skjedd dersom han ikke hadde donert. Jeg ble veldig glad, og jeg er veldig glad i broren min. Det er fint å se i dag at han er frisk og lever et godt liv.

Markhus påpeker at hun selv hadde sagt ja om noen hadde spurt om hun kunne stille som donor. Hun tror mange ikke vet hva det dreier seg om.

Også Løland savner økt kunnskap rundt temaet.

- Helsemyndighetene bør motivere og opplyse på en bedre måte. Vi burde få et bedre system i Norge. Det er synd at folk skal dø i kø. Det er viktig å gi, enten man er levende eller død, mange drar nytte av det du gir, sier han.

Les mer på Stiftelsen Organdonasjon, og les om donorkort her.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!