Lambertseter: Derfor var det stor begeistring da de nylig fikk en stor og kostbar gave som nettopp gir dem større mulighet til å høre musikk og se film og bilder.

Losjen Birkebeinerordenen er basert på å yte både intern og ekstern hjelp i form av gaver og tjenester. Og nå har de altså gitt en stor gave til Radarveien dagsenter.

Lyd og bilde-gave

Uten å nevne beløp må man trygt kunne si at losjen har gravd godt i kontoen sin.

For rundt om i institusjonen i Radarveien er det nå nye anlegg. Musikken kan dunke for dem som ønsker det eller gi rolige stunder i sanserom for andre.

Og på store skjermer kan brukerne konsentrer seg om filmer eller bilder - alt etter behov og evner.

Avhengig av gaver

– For oss og brukerne var dette et meget godt bidrag, sier administrasjonssjef Birgit Weyergang Nielsen.

– Radarveien dagsenter er en privat, ideel institutusjon som drives uten profitt, og vi har et budsjett som er avhengig av at vi får gaver som blir betydelige pust i hverdagen.

Gleder mange

Og gaven de nå har fått, gleder mange. Totalt er det omkring 70 brukere på institusjonen som både holder til på Munkelia og på Skredderstua på Ljan.

Drøyt 40 er på dagsenteret og stedet har også avlastningsplasser.

De psykiske funksjonshemmingene er mange, og de slår ut på forskjellige måter. Noen kan utføre konkret arbeid mens andre igjen kommer til senteret for å stimuleres på forskjellige vis.

– Mange brukere er svært ressurskrevende mens andre igjen kan være i grupper, forteller institusjonssjefen.

– Det de aller fleste har til felles er at de liker musikk og mange kan gjerne slå seg ned i et av sanserommene våre for å nyte kombinasjonen av bilder og musikk.

Losjen Birkebeinerordenen

Losjen som nå har gitt den flotte gaven, har som sagt som en av sine vesentlige oppgaver å yte andre hjelp. De har flere faste mottakere av sine tjenster.

– Men vi ser nå at et sted som Radarveien dagsenter er et flott sted vi absolutt også vil vende vårt blikk mot i fremtiden, sier Kjell Johnsen som sammen med losjebror Odd Peterson har besøkt stedet for å se hvordan gaven er tatt i bruk og hvordan den er til stor nytte.

– Vi satser mye på å gi gaver som vi vet kan ha varig verdi, sier Johnsen.

Men hvor kommer penger til en så flott gave fra?

– Er dere så godt bemidlet?

– Nei, vi er jo ikke det, men vi har hatt inntekter både i form av å være medvirkende på bingo og på grasrotandelen til Norsk Tipping. Det har gitt penger som vi velger å føre videre til de som trenger det.

– Om vi kan få med oss flere i denne gamle losjen, kan vi kanskje også yte enda mer, sier Kjell Johnsen, og oppfordrer på vegne av losjen interesserte å melde seg for eventuelt medlemskap.