Gå til sidens hovedinnhold

- Fikk meg et slag i trynet

Kvinne fikk sparken for 139 kroner.

Den kvinnelige ansatte ved spisestedet Gartneriet på Jessheim ble avskjediget etter at hun serverte sin mamma en focacciatallerken som det ikke ble tatt betalt for, skriver Romerikes Blad.

Det var i sommer at uenigheten om tallerkenretten oppsto. Krangelen om retten og den påfølgende avskjedigelsen havnet til slutt bokstavelig talt i retten.

– Jeg fikk meg et slag i trynet og følte meg veldig urettferdig behandlet. Saken kunne egentlig vært løst der og da, men slik ble det ikke. Jeg har aldri underslått bedriften noe som helst, sier den ansatte til Romerikes Blad.

Kjenner du til noen som har fått sparken for en bagatell? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

– Ba kollega slå inn
Uenigheten oppsto etter at moren til den ansatte kom innom Gartneriet og ville ha en tallerken focaccia og et glass rødvin. En annen servitør serverte moren til den ansatte et glass vin, og slo dette inn på kassa og belastet den ansattes kundekort. Maten ble derimot aldri registrert på kassa – og dermed heller ikke betalt for.

Ifølge den ferske dommen fra Øvre Romerike tingrett hevder den ansatte at hun ba kollegaen – han som hadde servert rødvinen til hennes mor – om å slå inn både vin og mat på hennes kundekort. Den andre servitøren mener på sin side at han bare fikk beskjed om å slå inn vinen.

Lei av svinn
Innehaver André Skogsrud i Jessheim Restaurantdrift AS, som driver Gartneriet og Tante Sofie i Jessheim, hadde ifølge dommen i lang tid sett seg lei på stort svinn og at ansatte hadde «spist av lasset». Dette ble tatt opp, blant annet i personalsamtaler, og overtredelser ville bli slått ned på.

Da han hørte om focacciatallerkenen som ikke var slått inn på kassa, bestemte han seg for å slå ned på dette.

Allerede samme kveld ble kvinnen kalt inn til møte på jobben. Der ble hun muntlig avskjediget og bedt om å gå på dagen på grunn av hendelsen.

To dager senere var det nok et møte mellom partene. Den ansatte hevdet hun hadde bedt kollegaen om å slå inn retten på kassa, men kollegaen skal på sin side fortsatt ha stått på sitt, og avskjeden ble ikke trukket.

I dagene etter ble det utvekslet SMS-er mellom kvinnen hvor hun anførte at avskjedigelsen var usaklig. En drøy uke etter hendelsen på spisestedet, fikk kvinnen en skriftlig avskjed.

I sin vurdering av saken har retten lagt vekt på at det er arbeidsgiver som har bevisbyrden i en slik sak som dette. Retten har kommet til at tvilen om den ansatte ga beskjed om at maten skulle slås inn på kassa, skal komme henne til gode, og at avskjeden dermed er ugyldig. I tillegg er Jessheim Restaurantdrift AS dømt til å betale den ansatte 160.000 kroner i erstatning og 30.000 kroner i oppreisning.

Anker
Den ansatte er fornøyd med dommen:

– Det har vært en veldig sterk påkjenning. Jeg er aleneforsørger med to barn og det har vært vanskelig å stå uten jobb, sier kvinnen til RB.

Etter at dommen falt i slutten av januar har kvinnen stilt seg til disposisjon for selskapet, men har ikke fått jobbe.

– Hun er i en fortvilet situasjon og har ikke fått utbetalt erstatningen. Hun har også tilbudt seg å stille på jobb for på den måten å eventuelt begrense ytterligere tap for bedriften, sier kvinnens advokat, Per Tore Berg, til RB.

Jessheim Restaurantdrifts advokat, Magne Jørn Synnevåg, sier til Romerikes Blad at dommen blir anket.

– Vi mener at retten tok feil og skal anke saken. Primært går det på bevisvurderingen. Vi mener oppsigelsen var korrekt, sier Synnevåg.

Det har ikke lykkes RB å få en kommentar fra innehaver André Skogsrud.

Kjenner du til noen som har fått sparken for en bagatell? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

Les flere saker fra Romerikes Blad her.