RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk millionbot etter arbeidsulykke

Rumenske Fanica-Romulus Iuriea døde etter en arbeidsulykke på Bergen Group Laksevåg i januar i fjor. Broren er en kjent mann i Romania og ulykken ble også omtalt i rumenske medier.
Rumenske Fanica-Romulus Iuriea døde etter en arbeidsulykke på Bergen Group Laksevåg i januar i fjor. Broren er en kjent mann i Romania og ulykken ble også omtalt i rumenske medier. (BERGENSAVISEN)
Sist oppdatert:
Rumenske Fanicia-Romulus luriea ble truffet av 800 kilo stål.

Bergen Group BMV får bot på én million kroner etter dødsulykken der rumenske Fanicia-Romulus Iuriea døde etter å ha blitt truffet av 800 kilo stål, skriver Bergensavisen.

Politiets etterforskning av ulykken på bergensverftet 2. januar i fjor konkluderer med at selskapet brøt arbeidsmiljøloven og forskrifter om bruk av arbeidsutstyr samt helse, miljø og sikkerhet.

Lurieas første arbeidsdag i fjor endte tragisk.

Under arbeidet med å legge ned en stålvegg på cirka 800 kilo, løsnet en klype slik at veggen veltet over mannen i 40-årene.

Kritisk skadd
Han ble fraktet til Haukeland sykehus med kritiske skader. Knappe tre uker senere, 21. januar, døde han av de alvorlige skadene.

Politiet mener at Bergen Group BMV AS i hvert fall i 2009 ikke sørget for at de utstyrsmessige forhold var forsvarlig ivaretatt. Flere innleide rumenske arbeidstakere hadde ikke fått nødvendig opplæring i bruken av en bjelkeklype/plateklype av typen Eagle Clamp.

Selskapet hadde heller ikke rutiner for at den som låner verktøy skal bringe det tilbake til verktøys-kammer for kontroll av eventuelle skader.

Politiet fastslår at manglende vedlikehold av plateklypen eller feil bruk av denne var årsaken til den tragiske ulykken.

Politimesteren i Hordaland har valgt å reagere med foretaksstraff mot selskapet.

Tøff periode
– Forelegget er vedtatt, og dermed er denne saken ferdig for vår del, sier politiadvokat Anders Johnsen til BA.

Avdøde Iuriea hadde ikke barn, men forsørget andre familiemedlemmer i hjemlandet. Hans bror våket over ham på dødsleiet.

– Det var naturligvis en svært tøff periode for den nærmeste familien, sier familiens bistandsadvokat, Jan Gunnar Ness, til BA.

– Er det aktuelt å fremme erstatningskrav på vegne av de pårørende?

– Det er under vurdering, sier Ness.

Bergen Group BMV tar forelegget til etterretning:

– Vi har ekstremt høyt fokus på egne rutiner. Selskapet har hatt en god dialog og godt samarbeid med Arbeidstilsynet for å finne forbedringspotensial på arbeidet med helse, miljø og sikkerhet, sier kommunikasjonsdirektør Øyvind Risnes i en kommentar til BA.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere