*Nettavisen* Nyheter.

Fikk MS etter barnevaksine - får erstatning

Torbjørn Kiil Karlsen med moren Ann-Mari Kiil. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Vant over Pasientskadenemda i Høyesterett.

20.01.16 11:39

En mann som utviklet Multippel sklerose (MS) få dager etter at han tok MMR-vaksine som 12-åring på barneskolen i 2002, har i fire år kjempet for erstatning fra Pasientskadenemda.

- Dette visste jeg ikke noe om. Jeg har ikke fått dommen ennå, så jeg kan ikke kommentere den før i morgen, sier Torbjørn Kiil Karlsen (25) til Nettavisen.

MMS-vaksinen mot meslinger, kusma og røde hunder gis til til barn på 15 måneder og i 6. klasse.

Vant fram i alle instanser

I 2011 avviste Norsk pasientskadeerstatning hans krav om erstatning. Saken mot Staten og Pasientskadenemda gikk videre til tingretten, hvor mannen vant fram. Det samme skjedde i lagmannsretten.

Staten anket lagmannsrettens avgjørelse til Høyesterett, men heller ikke der ble de hørt.

Spørsmålet Høyesterett tok stilling til, var om MS-sykdommen kom som følge av vaksinen.

- På bakgrunn av en rekke faktorer – herunder blant annet den nære tidsmessige sammenhengen mellom vaksinen og de første symptomene, guttens unge alder og eksempler fra vaksinasjoner med annen type virus som har hatt autoimmune virkninger som har likhetstrekk med MS – fant Høyesterett at det var et visst forskningsmessig belegg for at MMR-vaksinen i svært sjeldne tilfelle kunne utløse MS hos unge mennesker. Staten kunne ikke godtgjøre at en annen årsak var mer sannsynlig, skriver Høyesterett.

Må betale 789.735 i saksomkostninger

Dommen er viktig fordi den gir veiledning om hva som skal til for å konstatere årsakssammenheng mellom vaksine og skade.

Resultatet av behandlingen er at Pasientskadenemdas anke ble forkastet, samt at de må betale 789.735 kroner i saksomkostninger til mannen.

Erstatningssummen vil bli behandlet senere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag