RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Barack Obama og viking
Barack Obama og viking (Scanpix/Nettavisen)

Fikk Nobelpris på USAs Norgesdag

Sist oppdatert:
Barack Obama ble tildelt Nobels fredspris på dagen USA hyller de norske helter.

Siden Thorbjørn Jagland erklærte at årets Nobel fredspris skal gå til Barack Obama, har kommentatorer spekulert i hvorfor.

- Slik jeg kan se har Obama nå fått prisen som Mahatma Gandhi aldri fikk fordi han ikke er George W. Bush, skriver en av dem, amerikanske Mitch Albom.

Men til VG i dag sier Nobelkomiteens Geir Lundestad at kritikken er som forventet, og langt mindre enn i 1994 da Yasser Arafat og Shimon Peres fikk den. Av de 205 kandidatene skal Obama ha utmerket seg mer og mer utover året.

- Begivenhetene rundt Obama ble bare flere. Det siste var møtet i FN hvor han ga klar melding til sikkerhetsrådet og fikk vedtatt en resolusjon om å fjerne verdens atomvåpen, sier Jagland.

Sammentreff?
Dagen da Jagland kunngjorde vinneren, var som skapt for konspirasjonsteorier slik Washington Post-kommentator Stromberg skriver.

Fredag 9. oktober - samme dag som Barack Obama sto utenfor Det hvite hus og takket Thorbjørn Jagland for Nobelprisen - feiret USA de norske helter.

Siden 1964 har 9. oktober vært «Leif Erikson Day» i USA. Datoen skal minne amerikanerne på de første nordmennene som ankom landet med skipet Restauration. Skipet reiste fra Stavanger og ankom New York 9. oktober 1825.

Barack Obama selv benyttet dagen til å hylle de mange skandinavene som tok sjansen på å skape et nytt liv i Det nye landet.

De modige nordmenn
- De 52 passasjerene om bord representerte den første organiserte migrasjonen av nordmenn til USA. Disse modige individene satte til sjøs i fotsporene til den berømte skandinaviske oppdagelsesreisende Leif Erikson - sønn av Island og barnebarn av Norge - som ankom Nord-Amerika og etablerte bosettingen Vinland.» skriver Obama i proklamasjonen.

- I dag fortsetter vår nasjon å vedkomme etterkommerne etter Leif Erikson til vår kyst. Nordiske amerikanere har bidratt enormt til USAs suksess. Deres kulturelle prestasjoner har beriket mangfoldet i vårt land, og deres pioneerånd fortsetter å gi liv til denne nasjonens grenseløse entusiasme for oppdagelser og læring, sier presidenten.

Les hele her (ekstern lenke).

- Hver hund har sin dag
Selv om Erikson etablerte sin Vinland på Newfoundland i Canada, har han en spesiell plass i amerikanernes hjerter. Vikingen oppdaget det amerikanske kontinent 500 år før Christofer Columbus satte sin fot på øya Hispaniola i Karibien.

En statue av den modige vikingen er reist utenfor parlamentsbygningen i Minnesota, en stat som i dag består av mange norske etterkommere.

Les mer på Wikipedia: Leif Erikson , Leif Erikson Day , Restauration

PS: Nå skal det sies at USAs president erklærer en rekke dager dedikert til ulike ting. Leif Erikson Day er altså én av mange - eller som New York Times skriver det - «Every Dog (and Norseman) Has His Day»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere