*Nettavisen* Nyheter.

Fikk nok av livet i hasjrus

FAMILIELIV: Etter flere år med festing og rusmisbruk drømmer Kristoffer Furumo nå om et stabilt familieliv med kjæreste og en gang barn. Enn så lenge er det valpen Tyson som får all oppmerksomhet. Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)

Første gang Kristoffer Furumo (23) røyket hasj var han 14 år. I årevis handlet hver dag om å skaffe nok rus til å komme gjennom dagen.

- Jeg sluttet å regne på hvor mye penger det kostet da jeg passerte et par hundre tusen. På det verste brukte jeg mellom 500 og 1000 kroner på hasj hver eneste dag, forteller Lørenskog-gutten til Romerikes Blad.

Pengene lurte han fra foreldrene sine.

- Jeg skammer meg så utrolig over det. De har alltid vært der for meg, og likevel har jeg lurt dem gang på gang, sier han.

Rusfri i fem måneder
Kristoffer har vært rusfri i bare fem måneder. Han vet at risikoen fortsatt er stor for å sprekke. Det har skjedd før og han er livredd for at det skal skje igjen. Nå forteller han sin historie som et steg på veien til et rusfritt liv og for at andre i samme situasjon kan lære.

I begynnelsen av august la han ut et ærlig innlegg om livet som rusmisbruker på Facebook. Responsen har vært overveldende og innlegget er delt 1.500 ganger. Kun én kommentar har vært negativ. Kristoffer vet likevel at han tar en risiko når han velger å fortelle sin historie åpent.

- Selvfølgelig vil dette lukke noen dører, men jeg tror det åpner flere, sier han når RB møter ham i leiligheten han har overtatt etter faren som døde av kreft noen måneder tidligere.

23-åringen ønsker ikke sympati, men å vise at det ikke bare er tunge rusmidler som kan ødelegge livet.

Ruskjøring
16 år gammel tyvlåner Kristoffer morens bil
når han og kompisene skal på fest en januarnatt. Han har allerede tatt seg noen øl da han setter seg bak rattet. I løpet av kvelden kjører han flere steder, han drikker mer og ruser seg på hasj. Da han skal kjøre hjem ringer noen politiet. Når de finner Kristoffer prøver han å stikke av. I 170 kilometer i timen kjører han fra dem med en kompis i passasjersetet. Det er bare flaks at bilen ikke velter eller at han ikke krasjer med noen på vinterføret. Til slutt blir han tatt og måles til en promille på 2,4.

I etterkant blir det rettssak. Han er heldig og slipper fengsel på grunn av alderen.

Dette er ikke eneste gang 23-åringen har hatt problemer med politiet. Det er heller ikke første gang han har kjørt i beruset tilstand. 18 år gammel blir han tatt igjen og ender opp i fengsel. I en måned sitter han i høysikkerhetsfengsel og må tilbringe 23 timer av døgnet inne på en liten celle.

- Etter dette har jeg vært livredd for at noen skal ta fra meg friheten, forteller han.

Rullebladet er fullt av småkriminalitet. Ordensforstyrrelser og klammeri med politiet. Han har tilbrakt flere netter på glattcelle etter fuktige byturer.

- Den gangen mente jeg politiet var tullingene, nå har jeg innsett at det var jeg som var det, sier han.

Lettere stoffer
For Kristoffer har rusmisbruket bestått i hasj og alkohol, etter at han og noen venner begynte å eksperimentere tidlig i tenårene. 23-åringen har prøvd tyngre stoffer, og tviler ikke på at han også kunne blitt avhengig av dette. Men det er de lettere rusmidlene som har ødelagt. I 9. klasse ble han kastet ut av ungdomsskolen. Han fikk etter hvert lærlingeplass som tømrer hos et familiemedlem, men ble til slutt sparket fordi han ikke klarte å komme seg opp om morgenen.

På denne tiden besto livet av fest. Hasj, alkohol, venner og damer.

Etter hvert begynte han å bli deprimert. Etter at han ble tatt på fersken med en hjemme alene fest i leiligheten til foreldrene, prøvde han å hoppe fra fjerde etasje. Men ble dratt opp etter jakkeermet i siste liten.

Klikk på bildet for å forstørre.

NY START: Nå har Kristoffer Furumo hendene fulle med valpen Tyson. Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)


Etter dette fikk han psykologhjelp. Hun hjalp han med å bygge opp selvtilliten, men han fortalte selv ikke henne at han røyket store mengder hasj hver eneste dag.

Privat behandling
Da han var 22 år gammel, skjedde det noe med Kristoffer. Han innså at han ikke vil tilbringe livet i hasjrus, og søkte hjelp.

Lørenskog kommune hadde 9 til 12 måneders ventetid, men Kristoffers far har penger nok til å betale for en privat behandling. Han ble derfor lagt inn på Bolkesjøklinikken, der han gjennomgikk en 12-trinnsbehandling.

Første gang han la seg inn klarte han å slutte å røyke, men fortsatte med alkoholen.

Fakta

Fakta

- Da pappa ble syk, så jeg det bare som en unnskyldning for å falle tilbake, sier Kristoffer. I februar i år, mens faren fikk stråle- og cellegiftbehandling sprakk han. Faren ble sykere og sykere, og Kristoffers misbruk fortsatte. Til slutt innså 23-åringen at faren kommer til å dø, og han tok igjen grep om livet. Mens faren kjempet mot døden la Kristoffer seg nok en gang inn til behandling.

- Denne gangen vet jeg at også alkohol er et rusmiddel for meg, sier 23-åringen.

Faren døde for to måneder siden. Kristoffer har vært rusfri i fem.

- Jeg har veldig mye skyldfølelse og anger. Men om jeg lever livet godt framover, så oppfyller jeg pappas ønske. Framtida er i mine hender. Hvis jeg vil, kan jeg, og det skal jeg, sier Kristoffer.

Moren har han fortsatt et nært forhold til, til tross for de turbulente årene.

- Jeg håper vi kan skape gode minner framover. Forhåpentlig kan jeg gi henne noen barnebarn etter hvert. Jeg skal tillate meg selv å være mer lykkelig framover, sier han.

Rusmiljøet
Av kompisgjengen som startet med hasjrøyking i 14-årsalderen, holder flertallet fortsatt på som Kristoffer gjorde for bare ett år siden.

- Miljøet i Lørenskog er kjempestort. Det har aldri vært noe problem å skaffe stoff, på den verste tiden hadde vi sikkert nummeret til rundt 20 selgere, sier Kristoffer.

Etter å ha bodd borte fra Lørenskog i et halvt år, har han flyttet tilbake. Han møter fortsatt på gamle kompiser, men har klare regler.

- Vi kan møtes for å spille fotball, men da må det være andre personer til stede, sier han.

- For dem er rusen og røyken fortsatt en stor del av livet, sånn er det ikke for meg lenger, sier Kristoffer.

Han har nå fått seg ny jobb. Arbeidsgiveren vet om fortida hans og ser på åpenheten hans som en styrke.

I tillegg til fast jobb drømmer han om å bli rusterapeut for å hjelpe andre.

Les flere saker i Romerikes Blad


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag