RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk se mor to ganger i fengsel

Nora Christiansen, Greenpeace
Nora Christiansen, Greenpeace Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Greenpeace-aktivist Nora Christiansen har møtt sine barn (2) og (7) i fengsel.

Det opplyser norske Nora Christiansens (34) advokat, Jacob Arrevad, til Nettavisen tirsdag ettermiddag. Christiansen er bosatt i Danmark.

- Jeg snakket med henne senest for en time siden. Hun har det ikke behagelig i fengsel, men hun er ved godt mot, sier Arrevad.

LES OGSÅ:Norsk kvinne snek seg inn på slottet

Christiansen har, sammen med tre andre Greenpeace-aktivister, blitt holdt varetektsfengslet med brev- og besøks siden hun ble pågrepet inne på Christianborg slott i København 17. desember. Hennes danske advokat sier at hun har fått møte sine barn, som er to og sju år gamle, ved to anledninger siden da - blant annet lille nyttårsaften. Barna har møtt sin mor i Vestre fengsel i København til familiesamvær. Slikt samvær varer vanligvis en times tid.

- Nekter straffskyld
Arrevad sier at Nora Christiansen er siktet for dokumentfalsk og dette er det mest alvorlige forholdet. Grunnlaget for denne siktelsen er at bil brukt under Greenpeace-aksjonen skal ha vært utrustet med falske registreringsskilt og blålys.

- Har aksjonistene brukt kjennemerker som tilhører danske myndigheter?

- Det kan jeg ikke svare på. Rettsforhandlingene har gått bak lukkede dører, svarer Jacob Arrevad.

Videre er den norske kvinnen siktet for å utgi seg for offentlig myndighet og for ulovlig inntrengning. Arrevad sier at hun nekter straffskyld. Christiansen og de øvrige aksjonistene må løslates eller fremstilles for fortsatt varetektsfengsling torsdag.

- Betydelig sikkerhetssvikt
Leder for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen, sier til Nettavisen den langvarige varetektsfengslingen kom overraskende på organisasjonen.

- Vi hadde forventet en normal reaksjon, som arrestasjon og bøteleggelse. Men jeg tror danskene er flaue fordi vi eksponerte en betydelig sikkerhetssvikt, så vi kan vel risikere at aksjonistene i verste fall får flere måneders ubetinget fengsel. Reaksjonen er skuffende og overraskende. Vi bør ha en rett til kreative ytringer og man bør skille mellom fredelige og voldelige ytringer. Her bruker man politimakt og fengsling for å hindre politiske ytringer, sier Gulowsen.

Greenpeace-toppsjef Kumi Naidoo krever at aksjonistene som sitter fengslet i København blir løslatt. Han var tirsdag i Oslo og tok opp aksjonistenes situasjon med miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere