RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FÅR IKKE HJELP: Vi kan ikke bo her, sier Per og Kari. Kommunen vil tvinge familie på fire til å bo i en liten kommunal leilighet.
FÅR IKKE HJELP: Vi kan ikke bo her, sier Per og Kari. Kommunen vil tvinge familie på fire til å bo i en liten kommunal leilighet. Foto: Kim S. Gaare (Finnmark Dagblad)

Fikk sjokk da de fikk se hjelpen fra NAV

Barnefamilie ba om hjelp til husleia til de kommer over kneika, men blir i stedet forsøkt tvunget inn i en kommunal bolig.

(Finnmark Dagblad) – Vi er helt sjokkert!

Lenge har paret ventet på et endelig svar på søknaden om å få hjelp til å dekke de ubetalte husleiene. De står i fare for å miste hjemmet sitt og depositumet. Historien er sammensatt, og NAV gjør det komplisert, ifølge paret.

– En stresset mann fra NAV ringte oss i dag og sa at de har funnet en leilighet til oss, og at vi må gå på visning. Vi har ikke søkt om den engang, sier «Terje», som sammen med samboeren ønsker å være anonym, onsdag morgen.

Økonomien raste sammen

«Terje» og «Mona» bor i en privat leilighet i Alta og har hvert sitt barn. Økonomien ble snudd på hodet da «Mona» uforskyldt ble uten jobb i slutten av fjoråret.

– Fra november har vi kun hatt en inntekt å leve av. Med to gutter og oss selv har vi knapt nok klart å holde hodet over vannet, sier de.

«Terje» gikk også som ventet ned i inntekt da han gikk over på arbeidsavklaringspenger fra NAV, etter å ha vært sykemeldt på grunn av nakke og rygg.

Nå skylder de flere husleier og barnehageregninger. Når de oppsøker NAV i januar for å få hjelp til husleien får de beskjed om at de ikke kan forvente hjelp fordi de takket nei til en kommunal leilighet høsten 2012.

– De har selv valgt en mye høyere husleie enn den kommunale leien, framkommer det av et vedtak fra sosialkontoret.

Denne kommunale husleien var på cirka 6.000 kroner mot den private som koster 12.500.

– Det er ikke slik at vi lever i luksus. Leieprisene her i Alta er veldig høye. Man finner ikke fireroms leiligheter til under 11.000 her i Alta. Jeg har sett de opp i 15.000 kroner.

TRANGT: Soverommet har akkurat plass en dobbeltseng. Skapdørene i bakkant vil trolig akkurat unngå å ta borti sengekanten.


Ville klare seg selv

Det hele startet høsten 2012. Familien bodde dyrt, kummerlig og ville flytte. Da var begge i jobb, men manglet penger til depositum. Da oppsøkte de NAV.

– Der vi bodde før var husleien på 12.000 kroner. Leiligheten var kald og vi fikk en strømregning på 3-4.000 hver måned. Der ville vi ikke ha overlevd vinteren.

– Da vi omsider fant en annen leilighet oppsøkte vi kommunen for å få hjelp til depositumet på 37.000 kroner. Da ba de oss i stedet om å ta en kommunal bolig.

– Den de fant til oss da var så trang at jeg heller valgte å låne penger til depositumet hos min pensjonerte far, sier «Terje».

– Maktesløse

Nå står altså NAV på bremsene og vil ikke dekke husleien fordi paret ikke gjorde som kommunen ba dem om å gjøre for 1,5 år siden. Det er vanskelig å forstå, ifølge de berørte.

– Vi har forsøkt siden januar i år å få hjelp av NAV, men det virker ikke som de ser alvoret i saken, og mener at vi selv er skyld i dette. Vi føler oss maktesløse, sier de og utdyper:

– Høsten 2012 hadde begge inntekter og vi klarte oss fint, sier «Mona».

De påpeker at de var selvhjulpne på dette tidspunktet, og at det nå er urimelig av kommunen å legge et gammelt vedtak til grunn for denne nye søknaden.

– Når «Mona» kommer ut i jobb så vil vi igjen klare oss selv, sier «Terje».

– Jeg er arbeidssøker og vil jo jobbe, bekrefter «Mona»

– Vi blir straffet fordi vi ville klare oss selv den gangen. Vi vil fortsatt klare oss selv, men vi trenger bare hjelp til å komme over denne kneika, sier «Terje» og viser til at kommunen paradoksalt nok også oppfordrer folk til å finne seg bolig på egen hånd.

TRANGERE: Her er akkurat plass til en køyeseng langs høyre vegg. NAV mener at et skolebarn og et barnehagebarn skal dele dette rommet.


– For liten bolig

Den nye leiligheten som kommunen tryllet fram denne uken finner barnefamilien å være for liten. Selv anslår paret boligen til å være cirka 50 m² stor, med to små soverom og lite plass. Det minste er trolig noe i overkant av 4 m².

– Det innebærer at vi må kvitte oss med halvparten av tingene våre, og halvparten av tingene til barna.

– Vi kan ikke bo her. Barna vil ikke ha noe privatliv. Det ville blitt slik at vi måtte ha senga vår i stua slik at barna har vært sitt rom, sier de og takker nei til tilbudet fra NAV.

Nå frykter de det det vil bli ennå vanskeligere å få hjelp.

– Jeg tror de vil bruke dette mot oss. Men hvorfor kan de isteden ikke bare hjelpe oss over kneika, spør «Terje» frustrert.

Viker ikke

Rett fikk «Terje». NAV leder John Helland forteller at det er harde bud i dagens boligmarked. Det private markedet prises høyt. De som kommer i en situasjon der de går ned i inntekt kan ikke forvente at NAV skal dekke en husleie på 12.500 kroner dersom kommunen har mulighet til å tilby en kommunal leilighet som er langt billigere.

– NAV er på en måte det nederste steget i trappen, og er det siste sikkerhetsnettet folk har. Standarden er ikke noe å skryte av. Skal vi dekke behovet til denne familien, så er denne leiligheten noe av de bedre vi har.

– Men mange bor på campingplass i årevis uten å få bolig, der NAV dekker husleie til 15-16.000 kroner?

– Dette et stort samfunnsproblem, det er det ingen tvil om, sier han.

– Når folk er kommet i en vanskelig situasjon skal vi gjøre det vi kan for å hjelpe. I dette tilfellet ble paret tilbydd en kommunal bolig, som de takket nei til, påpeker Helland.

Da blir det vanskelig for kommunen å hjelpe, ifølge NAV-lederen.

– Hva med oppsigelsen?

Både mor og far fastholder derimot at tilbudet om leiligheten kom helt uventet.

– Alt vi ber om er hjelp til å komme over kneika, til mor finner seg en jobb.

– Vi har også tre måneder oppsigelse der vi bor nå. Hvem skal dekke de kostnadene, spør «Terje».

NAV-lederen erkjenner at han ikke har inngående kjennskap til selve saksbehandlingen i denne sammenheng, og kan ikke si med sikkerhet hva utfallet blir.

Han medgir at NAV i noen tilfeller kan dekke husleie til folk på det private markedet for en kortere periode, men fastholder at dette paret nå ikke har ville ta den kommunale leiligheten.

– Jeg har blitt forespeilet at leiligheten skal dekke de behovene denne familien har.

– Det gjør boligen ikke, fastslår «Terje» og «Mona» som ber NAV om å revurdere saken på bakgrunn av den faktiske situasjonen deres og ikke et halvannet år gammelt vedtak.

Les flere saker fra Finnmark Dagblad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere