RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk sjokk da han dro garnet

Foto: Ulf Helge Johansen
Se hva som opp fra dypet.

(fd.no:) Kamøyværing Ulf Helge Johansen er skipper og eier av båten «Soleng», og har vært på havet stort sett hele sitt liv, men en slik sak har han aldri fått i garnene før.

– Vi trodde først det var ei Håkjærring, men så ganske kjapt at det var det ikke. Så Thomas Hansen og jeg googlet dette for å finne noe som lignet, og vi kom fram til at dette var en Håbrann, forteller Johansen til Finnmark Dagblad.

Han ble ikke redd når det nesten to meter lange, og ganske så storkjæfta dyret, gløttet over rekka.

Håbrannen er utbredt i tempererte og kalde hav over hele verden. I Norge kan den oppnå en lengde på cirka tre meter og en vekt på rundt 200 kilo.

Død som ei sild

Haien lever også i Middelhavet hvor den er både observert og fanget på stranden i Tarragona nær Barcelona. Den skal ikke være farlig for mennesker, men kan i enkelte tilfeller bite dykkere med harpunert fisk.

– Den var dessverre død da vi fikk den om bord, og det er veldig synd at slike fredede arter går seg fast i garn og drukner, sier han.

– Den har ikke gjort noe særlig skade på garnet heller; Det ser ut som den bare har gått rett i det og blitt sittende fast.

For tre år siden fikk han ei Brugde i garnet som var 13 meter lang.

Vanlig før i tiden

Haifangst i garnet kan også andre fiskere bekrefte at det ikke er et fullt så vanlig syn. Svein Vegard Lyder forteller at det likevel skjer fra tid til annen.

– Fisken er her oppe, men det er ikke helt vanlig, men heller ikke helt uvanlig. Sist vi fanget en Håbrann var da vi rodde med lina på begynnelsen av 90-tallet.

Heller ikke fisker Geir Skogheim kan berette om noen nylige fangster, selv om fisken var ganske så vanlig å få i garnet på 70- og 80-tallet.

– Vi fikk Håbrann når vi fisket dypt. Når tid sist vi fikk en i garnet greier jeg ikke huske, men det var tidlig på 80-tallet en gang.

God mat

Håbrann regnes som en skruppelløs jeger som jakter hovedsakelig på makrell og sild. For den som måtte lure: Håbrannens kjøtt er velsmakende, og kan minne om kalvekjøtt, ifølge Store norske leksikon. Den omtales som en kraftig og livlig fisk med tydelige sidekjøler på halen. Den har triangulære tenner med en tagg på hver side. Vanlig lengde i Norge er 2–3 meter.

Les flere saker på Finnmark Dagblad her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere