(Finnmarken): Svein Are Haug (62) oppdaterte Microsoft Windows for 125 kroner per megabyte – regningen ble på 83.787 kroner.

- Om jeg må betale dette, blir det både snott og tårer, sier Svein Are Haug (62) til Finnmarken.

Haug pendler en del mellom Bergen og Sør-Varanger og bor tidvis på ei hytte i Svanvik, om lag halvannen kilometer fra Norges grense til Russland. Han mener PC-en hans automatisk må ha koblet seg på et svindyrt russisk mobilnett.

- Jeg har ikke klikket meg inn på noe russisk nett med viten og vilje, og jeg har aldri vært i Russland, sier Haug, og viser til at han ikke har fått passet sitt påskrevet der.

Svindyrt
Spesifisert regning fra NetCom nevner ingen spesiell russisk operatør – bare «Mobildata utlan». Men det er flere russiske mobiloperatører som nordmenn benytter for 125 kroner per megabyte via NetCom – blant annet MegaFon, som har sterk dekning på Kolahalvøya.

Den spesifiserte regningen viser at Haug fra 3. april klokka 18.26.56 til 5. april klokka 00.25.18 lastet ned 668,4 megabyte for til sammen 83.550 kroner – med faste avgifter og gebyrer blir det 83.787 kroner.

- Jeg oppdaterte bare PC-en, og lot den stå på over natta, sier Haug fortvilt.

Vanskelig å få bukt med
Kommunikasjonssjef i NetCom, Øivind Vederhus understreker at han så langt ikke kjenner til saken utenom gjennom det han er blitt fortalt av mediene, men medgir at hendelsesforløpet som Haug skisserer, ikke er umulig.

- Vi kjenner til problemet. Det skyldes at PC-er og mobiltelefoner vil koble seg til det sterkeste signalet de finner, sier Vederhus til Finnmarken.

Han forklarer at langs den norsk–russiske grensa er det på russisk side satt opp kraftige sendere med uheldig signalretning.

- Men problemet er jo vanskelig for oss å få bukt med. Vi kan jo ikke ta oss over til Russland og ta ned sendere, sier Vederhus.

Ifølge nyhetssiden BarentsObserver.com er den nærmeste russiske GSM-senderen i Boris Gleb, bare noen ti-meter fra norskegrensa.

Maks uflaks
Selv om NetCom er kjent med grensesprengende fakturaer, har ikke kommunikasjonssjefen hørt på maken likevel.

- Dette er det mest ekstreme tilfellet jeg har hørt om. Det er helt utrolig. Det høres ut som om han har hatt maks uflaks, sier Vederhus.

Fordi – bare uker etter at Haug fikk regningen sin på sms, innførte NetCom automatisk sikkerhetsnett for å unngå fakturasjokk. I dag får man varsel-sms dersom forbruket av mobilt internett i utlandet nærmer seg 495 kroner i løpet av en måned. Man må aktivt trosse denne advarselen, ifølge NetCom.

Ta kontakt
Vederhus ber nå Haug ta kontakt med NetCom.

- Om det viser seg at han har vært så uheldig som det kan se ut som han har vært, vil vi selvsagt se på saken og se hva vi kan gjøre for å hjelpe.

Han utelukker ikke at NetCom vil droppe regningen.

- Men dette er en sak vi må se nærmere på.

Denne saken er levert av Finnmarken.