*Nettavisen* Nyheter.

Fikk sparken fordi bilen var overvåket

Foto: Lina Livsdatter (Nordlys)

Jørn-Roar Rollstad krever erstatning og jobben tilbake etter at han fikk sparken etter GPS-overvåking på jobb.

22.06.11 08:40

Det ble klart da rettssaken startet i dag, melder Nordlys. Nord-Troms tingrett behandler denne uka arbeidsrettssaken i kjølvannet av at selskapet Avfallsservice i Nord-Troms avskjediget Jørn-Roar Rollstad.

Rollstad krever oppsigelsen kjent ugyldig og jobben tilbake.

I tillegg krever han erstatning for brudd på personopplysningsloven fordi han mener Avfallsservice på ulovlig vis har brukt data fra GPS i firmaets kjøretøy til å kartlegge de ansatte.

Fikk sjokkmelding på e-post
Det var i fjor sommer at Jørn-Roar Rollstad på Storslett fikk sjokkmeldingen på e-post; han hadde fått sparken fra sin jobb i Avfallsservice AS etter 19 år i selskapet.

Årsaken er at ledelsen mener han har tatt for lange pauser på jobb. Det mener ledelsen etter å ha gransket loggen fra GPS-ene som er montert i bilene som blir brukt til å tømme avfall i Nord-Troms.

- Det er fortvilende, sa Jørn-Roar Rollstad til nordlys.no da saken eksploderte.

Avfallsservice har hele tiden stått på sitt, og gjorde det også da rettssaken startet i Nord-Troms tingrett tirsdag.

Selskapet mener de har saklig grunn til oppsigelsen, og mener Rollstad må tilbakebetale det arbeidsgiver mener han har fått for mye i urettmessig overtidsbetaling.

Ifølge arbeidsgiver har Rollstad tatt for lange pauser i tillegg til at han har skrevet opp for mye overtidsarbeid.

Fikk refs av Datatilsynet
Datatilsynet har tidligere gitt selskapet reprimande for sin fremgangsmåte.

I et brev fra Datatilsynet, som var omtalt i Nordlys i november i fjor, konkluderes det med at Avfallsservice AS gikk over streken da de brukte GPS-systemet til å kontrollere de ansatte mens de var på jobb.

Datatilsynet skrev i brevet at de har forståelse for selskapets behov for å få klarhet i situasjonen når det oppstår mistanke om at ansatte urettmessig får utbetalt overtidspenger, men at «virksomheten kan dog ikke ta seg til rette, uten at vilkårene etter personopplysningsloven er oppfylt.»

I brevet konkluderte de også med at da Avfallsservice brukte personopplysninger fra GPS-systemet og sammenlignet det med innleverte timelister fra de ansatte, var det i strid med det opprinnelige formålet med GPS-systemet, og dermed i strid med §11 i personopplysningsloven.

Les flere saker i Nordlys her

PS! Har du blitt utsatt for noe lignende? Tips oss på vaktsjef@nettavisen.no

Hva synes du om overvåking fra arbeidsgiver med GPS? Delta i debatten under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag