*Nettavisen* Nyheter.

Fikk sprit i «alkoholfri» drink

Foto: Håvard Prestegården (BA)

På grunn av problemer med bukspyttkjertelen skal Odd Høidal holde seg helt unna alkohol. Nå er han redd.

Odd Høidal (49) forteller at han ikke har drukket alkolhol siden 1991. Avholdet ble høyst ufrivillig avsluttet fredag kveld, skriver BA.

Da bestilte han en alkoholfri drink på et utested i Bergen. Han ante ikke at drinken han drakk var fylt med brennevin.

- I mitt tilfelle er dette livsfarlig, sier Høidal til BA.

Opererte etter sterke smerter
For mer enn 20 år siden gikk Høidal med sterke smerter i magen. Da han omsider fikk MR-undersøkelsen, viste det seg at smertene skyldtes en 7x7 cm stor cyste på bukspyttkjertelen.

Høidal ble operert i oktober 1991. Etterpå lå han fire og en halv måned på sykehus. Senere ble han innlagt med betennelse etter operasjonen. Det ble nye tre og en halv måned på sykehus, forteller han.

- Legene sa jeg måtte holde meg unna alkohol resten av livet. Alkohol er hovedårsaken til slike cyster. Én dråpe alkohol kan få dette til å blusse opp igjen, sa legene. Skjer det, kan jeg dø, forteller Høidal til BA.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Emil Weatherhead Breistein

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) kan alkohol medvirke til flere sykdomstilstander i bukspyttkjertelen. Cyster i kjertelen kan føre til betennelse, som i alvorlige tilfeller er livstruende. Cystene kan inneholde vevsnedbrytende enzymer. Dersom det går hull på en slik cyste, vil væsken med enzymene ha en "etsende" virkning på vev i bukhulen, ifølge NHI.

Akutt betennelse i bukspyttkjertelen (akutt pankreatitt) kan i alvorlige tilfeller føre til organsvikt og en rask død, ifølge NHI.

Samme navn som kjent cocktail
Fredag var Høidal på firmafest på Harbour café. Han bladde opp i menyen og bestilte en av de fem alkoholfrie drinkene stedet tilbyr.

Den har stedet valgt å kalle San Francisco, samme navn som den mer kjente cocktailen med alkohol. Det var da Høidal skulle bestille en ny drink etter maten at servitøren kunne opplyse at en San Francisco, den inneholder selvsagt alkohol.

- Du kunne vel spesifisert at du skulle ha en alkoholfri San Francisco?

- Den koblingen gjorde jeg ikke i det hele tatt. Jeg har vært helt ute av utelivet i mer enn 20 år. Har kun vært sjåfør. Jeg kan jo forstå at servitøren trodde jeg skulle ha en San Francisco med alkohol, men hvorfor i all verden heter drinkene det samme? Det kan jo ikke være mitt ansvar å passe på at jeg får det jeg bestiller, sier Høidal.

Står ikke på menyen
På Harbour sin meny har de ikke en gang inkludert San Francisco blant cocktailene med alkohol.

- Alle utesteder med respekt for seg selv vet hva en San Francisco er, kommenterer daglig leder Tore Sagstad.

Det er bare den alkoholfrie San Franciscoen som er oppført på menyen.

- Er det litt uheldig å kalle en alkoholfri drink det samme som en kjent cocktail?

- Nei, jeg synes ikke det. Dette har aldri vært noe problem. Jeg har aldri hørt at det har oppstått misforståelser, sier Sagstad.

- Men dette var selvfølgelig en uheldig episode. Det er klart at dette ikke skal skje.

- Kan dere ikke bare bytte navn på den alkoholfrie drinken?

-Det kan vi se på, sier Sagstad

Skal til lege
Sykdommer i bukspyttkjertelen kan ofte være forbundet med langvarig alkoholmisbruk. Høidal påpeker at dét ikke gjelder ham selv.

- Før 1991 drakk jeg kanskje tre-fire ganger i året. Siden har jeg holdt meg unna alkohol i all form. Til og med hvis jeg får i meg konfekt som kan minne om cognac, da spytter jeg ut og pusser tennene, sier han.

Høidal er i fin form etter drink-fadesen, men han vil oppsøke lege til uken.

Han frykter fortsatt at det kan dukke opp symptomer.

- Jeg er ganske forbanna. Jeg har fått beskjed om at jeg kan dø hvis jeg drikker alkohol. Da holder du deg unna hvis du er glad i livet.

Les flere saker i BA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.