*Nettavisen* Nyheter.

Fikk stemmen igjen etter 11 år

Brenda Jensen fikk igjen stemmen etter 11 år. Foto: Reuters/Scanpix

- God morgen, jeg vil gjerne reise hjem, var de første ordene 52 år gamle Brenda Jensen sa på 11 år.

22.01.11 16:58

(SIDE2:) For 11 år siden ble Brenda Jensen operert. Under operasjonen ble halsen skadet av plastrøret som skulle holde luftveiene åpne under operasjonen.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Pustet gjennom et hull
Siden den gang har hun verken hatt luktesans eller smakssans. Hun kunne bare puste gjennom et hull i halsen og hun hadde fått en elektronisk stemme.

11 år etter lå hun på operasjonsbordet igjen, denne gang for å få både strupehode og luftrør transplantert. Jensen er den første i verden som har fått begge deler. 13 dager etter operasjonen, begynte hun å snakke igjen, melder BBC.

Donor
Operasjonen skjedde ved University of California Davis Medical Centre og Jensen har fått sin nye stemme fra et menneske som donerte bort sine organer. Legene brukte 18 timer på å knytte de nye organene til blodomløpet hennes.

- Denne operasjonen har gitt meg livet tilbake. Jeg bare snakker, snakker og snakker, sier Brenda Jensen.

Hun må også lære seg å svelge på nytt, noe Jensen må gjøre ved å trene halsmusklene.

Risiko
Operasjonen er imidlertid ikke uten bieffekter. Jensen må ta medisiner for å dempe immunforsvaret slik at de nye organene ikke frastøtes. Det er ventet at disse medisinene vil gjøre livet hennes kortere. En av grunnene til at Jensen var en så god kandidat var paradoksalt nok at hun har fått transplantert en nyre for mange år siden og nettopp gikk på den type medisiner som demper immunforsvaret allerede.

HØR BRENDA SNAKKE HER

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag