Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fikk strafferabatt på grunn av «Skrik-ranet»

Sist oppdatert:
På grunn av sin rolle i ranet ved Munchmuseet i 2004, fikk den 45 år gamle mannen strafferabatt i en helt annen sak.

(Glomdalen): 27. juli 2011 pågrep politiet en mann etter melding om skyting på et småbruk i Eidskog. Under aksjonen beslagla politiet en rekke skytevåpen og flere tusen patroner.

Les også: Ladd pistol under puta

Nå er mannen i Glåmdal tingrett dømt for flere brudd på våpenloven til fengsel i 90 dager. 60 dager av straffen er gjort betinget med en prøvetid på to år. Forholdene han er dømt for handler om å skaffe seg ammunisjon uten tillatelse, inneha våpen uten tillatelse samt oppbevaring av våpen og ammunisjon uten å ha disse innelåst.

Under aksjonen mot huset mannen bodde i, ble det blant annet funnet en ladd pistol under 45-åringens hodepute. Dette og allmennpreventive hensyn ellers samt at mannen tidligre er dømt for overtredelser av våpenloven, tilsier at mannen bør få en streng straff, skriver tingretten i sin vurdering av straffeutmålingen.

Likevel gir retten ham strafferabatt; både på grunn av at det har tatt lang tid før politiet fikk avsluttet etterforskningen av saken og fordi domfelte hadde en rolle i ranet av Munchmuseet i 2004 der blant annet maleriet «Skrik» ble stjålet.

I 2006 ble 45-åringen i tingretten dømt til fire års fengsel for medvirkning i dette ranet. Året etter ble han frikjent i lagmannsretten.

I løpet av etterforskningen av «Skrik-ranet» kom 45-åringen med viktige opplysninger til politiet og var en medvirkende årsak til at de ansvarlige for ranet ble tatt. Dette førte til at han i en lengre periode var under politiets såkalte vitnebeskyttelsesprogram.

På grunn av sitt samarbeid med politiet mener domfelte at han fortsatt er i konstant fare for å bli utsatt for overgrep eller drap fra det kriminelle miljøet. Det var grunnen til at han hadde den ladde pistolen under puta.

Glåmdal tingrett betviler ikke at 45-åringen følte redsel for dette, og at det var grunnen til mange av våpnene og ammunnisjonen han hadde da han ble pågrepet.

Disse forholdene har da gitt mannen strafferabatten. Aktor la ned påstand om fengsel i fem måneder hvorav tre måneder skulle gjøres betinget.

Denne saken er levert av Glomdalen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!