*Nettavisen* Nyheter.

Fikk svensk spareråd

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (Scanpix)

Finansminister Sigbjørn Johnsen mener Norge kan lære en del av hvordan svenskene taklet krisen i nabolandet for snart 20 år siden.

21.01.10 19:59

Sveriges tidligere statsminister Göran Persson var torsdag invitert for å gi sentrale Ap-politikere gode råd på veien når de skal diskutere innsparingen i oljepengebruk som er varslet.

- Jeg setter alltid pris på Göran Perssons synspunkter, sier Johnsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Arbeiderpartiets ledelse, stortingsgruppe og regjeringsmedlemmer er samlet til seminar på Soria Moria øverst i Holmenkollåsen for å stake ut kursen for 2010-budsjettet og årene framover.

Svenske erfaringer
- Jeg gir ingen råd til mine norske venner, men jeg kan utveksle noen erfaringer fra Sverige. For oss gikk det veldig fort galt da vi mistet grepet om de offentlige finansene for rundt 20 år siden, sier Persson som den gang var finansminister i Sverige.

- Men nå i 2010 lever vi i en enda mer omskiftelig tid. Verdensøkonomien svinger raskt opp og ned. Det er veldig viktig at vi har grepet om finansene, sier Persson.

- Norge er jo naturligvis i en heldig situasjon, sier Persson og sikter nok til oljefondet og den lave arbeidsledigheten.

Må bryte trenden
- Men begynner man å langsiktig forbruke for mye av det som skal spares til kommende generasjoner, så blir det vanskelig å bryte trenden og komme seg ut av en slik situasjon. Da kan man kanskje lære en del av de vi gjorde i Sverige. Meg forstår at det er komplisert, sier Persson.

Sigbjørn Johnsen forteller at han akkurat har lest en bok som Göran Persson har skrevet.

- Poenget her er at den som har satt seg selv i gjeld er ufri. Boken handler om hva de måtte gjøre i Sverige. Men hvis vi skal gå mer i detaljer, så gjør vi det på tomannshånd, sa Johnsen før han gikk inn på det lukkede seminaret for å høre på Göran Persson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag