Fikk ti år i fengsel for å rapportere til Oslo

Foto: Democratic Voice of Burma

Journalisten ble torturert under avhør.

31.01.10 14:59

Journalist Ngwe Soe Lin ble tidligere denne uken dømt til 13 år i fengsel i militærregimet Burma. Soe Lin, som er i midten av 20-årene, har jobbet som journalist for radiokanalen Democratic Voice of Burma, som holder til på St. Hanshaugen i Oslo.

Primæroppgaven har vært å rapportere til radiokanalen.

- Ngwe Soe Lin ble fengslet for syv måneder siden. Han ble dømt til ti år fengsel for å sende informasjon ut av Bruma, og tre år for å ha krysset grensen mellom Burma og Thailand, sier Aye Chan Naing, sjefredaktør i Democratic Voice of Burma, til Nettavisen.

- For oss så er dette helt uakseptabelt. Han gjorde ikke noe ulovlig og har heller ikke brutt noen lover i Burma. Det eneste han gjorde var å jobbe som journalist. Hovedområdet hans har vært å dekke konsekvensene av syklonen Nargis. Han har rapportert om de overlevende og om deres vanskelige livssituasjon, sier Naing.

Les også: Her kan 60.000 ha dødd

Spre frykt
Sjefredaktøren mener dommen kan være et tegn på at militærjuntaen er i ferd med å slå hardt ned på journalister i landet i forkant av valget som skal finne sted i løpet av 2010, i tillegg til å spre frykt blant medieaktører.

Han sier dommen har resultert i at Democratic Voice of Burma må være mer forsiktig og ta forholdsregler.

- Vi forsøker å være forsiktige, og ber alle journalistene og kildene våre om å være ekstra på vakt og ta forholdsregler, sier han.

Torturert under avhør
Den beryktede militærjuntaen i Burma er kjent for sine brudd på menneskerettigheter, og Naing forteller at den dømte journalisten allerede er blitt utsatt for tortur.

- Da han ble arrestert hadde han store hevelser i ansiktet, og det var tydelige tegn på at han hadde blitt banket opp under avhør. De forsøkte å finne ut hvilke andre journalister han jobbet sammen med. I tillegg så har de brukt ham som agn i en eller to måneder. De plasserte ham på en kafé og håpet andre journalister skulle konfrontere ham, sier han.

Videre forteller Naing at Soe Lin har en vanskelig tid foran seg. Forholdene i burmesiske fengsler er umenneskelige, og det er dårlig tilgang på mat, legebehandling og medisiner, samt stor fare for sykdom.

Krever løslatelse
Naing mener samtlige journalister må bli løslatt umiddelbart.

- Hvis de ønsker å gjennomføre et fritt og rettferdig valg og ha noe form for legitimitet, så må media få lov til å operere fritt, understreker Naing.

- Hva mener du norske myndigheter og det internasjonale samfunnet bør gjøre?

- De bør kreve at alle journalister som sitter fengslet, blir løslatt, kreve at det blir gjennomført et fritt og rettferdig valg, og at journalister får jobbe uten å måtte risikere noen form for konsekvenser, sier han.

Mediesensuren i Burma er uhyggelig streng og nesten ingen utenlandske journalister får lov til å jobbe i landet. Bare i fjor skal 14 journalister ha blitt arrestert, melder BBC.

I desember ble frilansjournalist Hla Hla Win dømt i en militærdomstol til 20 års fengsel for å ha sendt en video til Democratic Voice of Burma.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag